Primul muzeu al mașinilor istorice Dacia, inaugurat la Satu Mare

Sâmbătă, 22 mai, la Satu Mare, a fost inaugurat primul muzeu de mașini istorice Dacia din țară!

Autorităţile de la Mioveni, care şi-au declarat de ani de zile intenţia de a realiza un astfel de obiectiv, care să prezinte istoria mărcii de la Coliaşi însă nu au făcut nimic concret, au fost „învinse” de un colecţionar particular, Beniamin Kira! Acesta a construit muzeul pe banii proprii, benficiind însă  sprijinul şi „binecuvântările” autorităţilor locale.

Investiția a fost de peste un milion de lei, proprietarul fiind patronul unei firme de transport persoane. „Îmi aduc aminte că în copilărie mă jucam cu aceste mașini prin curte, pe unde puteam, și mă bucur că astăzi, după zeci de ani, m-a ajutat Dumnezeu să realizez un parc de mașini, un muzeu, să ne bucurăm cu toții de aceste mașini frumoase, de istoria acestei fabrici care s-a înființat în urmă cu mulți ani la noi în România. Îmi pare rău că nu patronăm noi această fabrică”, a spus Beniamin Kira.

„Suntem de două ori într-un moment absolut singular în România, în primul rând pentru că se înființează primul muzeu al mașinii Dacia și apoi este primul muzeu particular, făcut de către domnul Beniamin Kira din resurse proprii. Noi, instituțiile, l-am sprijinit doar cu binecuvântările oficiale și de serviciu. De aceea spun că evenimentul acesta este special”, a declarat Felician Pop, directorul Muzeului Județean.

Inaugurarea a fost făcută în prezența a zeci de proprietari de Dacii și alte mașini vechi. Vicepreședintele clubului Retromobil România, Ioan Vlad, a spus că, prin acest muzeu, Satu Mare reușește să facă istorie. „Acest eveniment este istorie, istoria automobilului românesc, și îi felicit pe sătmăreni că au reușit să facă chestia asta, și în același timp sunt invidios că nu am reușit noi să facem o chestie similară în Baia Mare. Este primul muzeu istoric de vehicule istorice românești din România. Nici Uzina Autoturisme Pitești, nici alt organism din țară nu a reușit să facă această chestie. Sunt pași mărunți, dar importanți pentru istoria automobilului românesc. Satu Mare astăzi face istorie”, a declarat Ioan Vlad.

Muzeul cuprinde 10 mașini Dacia, modelele 1100, 1300, 1310, dar și un Logan din 2015, ediție limitată. Pe lângă mașini, mai sunt expuse un portret al lui Nicolae Ceaușescu și vechi obiecte din perioada comunistă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here