Primii 8 zimbri din Munții Făgăraș au fost puși în libertate, prin programul LIFECarpathia. Primii 8 zimbri din Munții Făgăraș au fost puși în libertate luna aceasta, anunţă Fundaţia Conservation Carpathia.

În cadrul proiectului LIFECarpathia, finanțat de Comisia Europeană prin programul LIFE și de Endangered Landscapes Programme, în toamna anului trecut au poposit în Munții Făgăraș primii zimbri după mai bine de 200 de ani de la dispariția lor din pădurile României. Zimbrii au venit dintr-o rezervație din Germania și din Munții Carpați din Polonia.

Iniţial, exemplarele au trecut printr-o perioadă de carantină, timp în care starea lor de sănătate a fost analizată şi monitorizată, iar apoi au fost eliberate într-un areal mai mare, dar controlat, pentru a se putea aclimatiza.

“€Astfel este completată o verigă lipsă în lanțul trofic al zonei. Fundația Conservation Carpathia va realiza acțiuni de monitorizare a zimbrilor pentru a putea verifica gradul de adaptabilitate, dar și pentru a preveni eventuale întâlniri neașteptate cu oamenii din comunitățile învecinate, ca urmare a procesului de reintroducere” anunţă fundaţia.

Zimbrul a fost și rămâne un simbol al României. Puternic și maiestuos, acest animal prezent în istoria și folclorul național a fost prețuit de români de-a lungul a sute de ani. Motivele sunt în parte pragmatice: zimbrul are un mare potențial economic, prin rolul pe care îl joacă în dezvoltarea turismului local bazat pe observarea naturii. Reintroducerea zimbrului nu este doar o chestiune de reparare a greșelilor trecutului, de conservare modernă a biodiversității, ci și un exemplu excelent cum conservarea naturii poate ajuta comunitățile locale să prospere și să se dezvolte.

Puteţi citi mai multe despre programul de reintroducere a zimbrului în Munții Făgăraș în ARTICOLUL de pe site-ul fundaţiei.

Comments

comments