Un studiu care a analizat cât de transparente sunt municipiile din România relevă că topul este condus de Primăria Sectorului 6, urmată de Alexandria, Braşov, Deva, Hunedoara, Piteşti, Alba Iulia, Bacău, Cluj Napoca şi Constanţa, potrivit hotnews.ro
Astfel, Primăria municipiului Pitești, condusă de primarul Cristian Gentea, se află pe locul 6 în topul celor mai transparente primării din țară.
Asociaţia Funky Citizens, ONG implicat în realizarea studiului, afirmă că România a sacrificat principiul transparenţei sub pretextul pandemiei şi acum al războiului.
Asociaţia Funky Citizens anunţă, joi, că au fost publicate rezultatele studiului internaţional ”Open Budget Survey 2021″ pentru România.
”Conform rezultatelor, topul primelor 10 cele mai transparente mari autorităţi locale din ţară este deschis de Primăria Sectorului 6, urmată de Alexandria, Braşov, Deva, Hunedoara, Piteşti, Alba Iulia, Bacău, Cluj Napoca şi Constanţa. Aceste autorităţi au ştiut să respecte cel mai bine criteriile din legislaţia privind finanţele publice locale legate de transparenţa acestui proces, respectiv să facă paşi înspre standarde moderne internaţionale din finanţele publice”, a mai transmis organizaţia.
La coada clasamentului se află municipiul Reşiţa, precedat de Orăştie, Târgu Secuiesc, Sighetu Marmaţiei, Motru, Lupeni, Gheorgheni, Caransebeş, Beiuş, Tecuci.
”Anul 2022 a fost un an de aşezare pentru bugetele publice – cel puţin din perspectiva calendarului de aprobare a acestora, cele mai multe dintre municipalităţi au făcut eforturi de a avea bugete noi din primele două luni ale anului. Cu toate însă că bugetele municipalităţilor au fost aprobate ceva mai devreme faţă de 2021, tot suntem departe de calendarul normal şi legal care impune bugete noi pentru un fiscal nou. În acest an, întârzierea a fost de „doar” două luni în cele mai bune dintre cazuri”, a mai transmis organizaţia.
Funky Citizens este partenerul de cercetare pentru România, alăturându-se celor peste o sută de alte ONG-uri şi instituţii academice din lume care au răspuns la cele 228 de întrebări din studiul derulat de ONG-ul International Budget Partnership în cadrul programului Open Budget Initiative.