Primăria Pitești a publicat Regulamentul pentru colectarea selectivă a deșeurilor!

Primăria Pitești a publicat Regulamentul pentru colectarea selectivă a deșeurilor! În România, din cantitatea de deșeuri municipale raportate de Ministerul Mediului, anual, doar 13% sunt reciclate. Puțini dintre noi știm că aproape 80% din tot gunoiul din depozitele de deșeuri ar fi putut fi reciclat, cu prețul puținului efort al fiecăruia dintre noi de a îl separa și de a-l colecta selectiv.
Prin accesarea link-ului http://www.primariapitesti.ro/…/99573C8D05F4F0C1C225873…, veți putea consulta Regulamentul pentru colectarea selectivă a deșeurilor, postat pe site-ul Primăriei Municipiului Pitești, pentru a afla modalitățile de selectare și de colectare a diverselor tipuri de deșeuri reciclabile sau din categorii speciale.
De ce este importantă colectarea selectivă?
♻Se reduce poluarea cauzată de producerea și depozitarea deșeurilor!
♻Se reduce consumul de resurse naturale neregenerabile!
♻Se reduce consumul de energie!
✅Se reduce riscul de a primi sancțiunile prevăzute de legislația în vigoare pentru nerespectarea regulilor de colectare selectivă a deșeurilor: cf. HCL Nr. 197/25.05.2017, sancțiunile sunt:
⚠ de la 200 la 500 de lei – pentru persoane fizice;
⚠ de la 500 la 1000 de lei – pentru persoane juridice.
ℹ Important!
• Este interzisă amestecarea deșeurilor!
• Este interzisă abandonarea deșeurilor și depozitarea acestora în afara spațiilor special amenajate, conform Legii nr. 211/2011!
• Măștile pentru față, mănușile și orice alte echipamente individuale de protecție (PPE) NU sunt reciclabile!
Măștile și mănușile de unică folosință trebuie aruncate după o singură utilizare. Odată scoase de pe față sau mâini, acestea trebuie introduse într-o pungă de plastic, care trebuie să fie apoi securizată printr-o închidere corespunzătoare. Punga securizată poate fi pusă în gunoiul menajer.
• NU utilizați coșurile pentru deșeuri stradale pentru a arunca materialele de protecție folosite!
• Recipientele reciclabile trebuie să fie goale, curățate de orice urme de mâncare sau lichide și uscate, înainte de a le arunca în containerele dedicate.
• Un articol murdar poate contamina un camion întreg, deci asigurați-vă că reciclabilele sunt goale, curate și uscate.
• Odată ce cartonul sau hârtia intră în contact cu alimente sau lichide, nu mai poate fi reciclat.
• Nu lăsați niciodată mai mult de o linguriță de lichid să rămână într-un recipient reciclabil.
♻Deșeuri reciclabile și modul corect de colectare selectivă:
🚮 PLASTIC/METAL – Se colectează în recipientul galben (blocuri), respectiv sacul/pubela destinate deșeurilor reciclabile (case) 👉 vezi Regulamentul pentru modul corect de colectare selectivă.
🚮 HÂRTIE/CARTON – Se colectează în recipientul albastru (blocuri), respectiv sacul/pubela destinate deșeurilor reciclabile (case) 👉 vezi Regulamentul pentru modul corect de colectare selectivă.
✅Prin împăturire se economisește spațiu!
🚮 STICLĂ – Se colectează în recipientul verde (blocuri), respectiv sacul/pubela destinate deșeurilor reciclabile (case) 👉 vezi Regulamentul pentru modul corect de colectare selectivă.
✅Ambalajele din sticlă se clătesc înainte de debarasare.
🔘DEȘEURI REZIDUALE/AMESTECATE – totalitatea deșeurilor care nu se pot recicla.
• Categorii speciale de deșeuri: vegetale, voluminoase, textile, din construcții, DEEE (de echipamente electrice și electronice) 👉 vezi Regulamentul pentru modul corect de colectare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here