Prezent în turneu electoral în judeţul Argeş, premierul Victor Ponta a declarat că, dacă va fi ales preşedinte, va aduce în discuţia publică problema formei de guvernământ, neexcluzând nici posibilitatea organizării unui referendum, în urma căruia românii să decidă ce formă de guvernământ trebuie să aibă ţara noastră. „Dacă voi fi preşedinte, voi fi acel preşedinte care va supune în discuţia publică, pentru prima dată în mod serios, şi dacă va exista o mişcare publică în acest sens, chiar a unui referendum, forma de guvernământ. Cred că nu mai suntem în anii ’90, când ne temeam că vine regele să ne ia ţara. Cred că există deja o discuţie serioasă în societatea românească şi că, după ce scăpăm de tot felul de dezbateri politice sterile, o dezbatere serioasă şi, până la urmă, o expresie a opiniei publice asupra formei de guvernământ trebuie făcută de către cel care va fi viitorul preşedinte al României”, a declarat Victor Ponta.

Reîntoarcerea la Constituţia din 1923

În prezent, România are ca formă de guvernământ republica semiprezidenţială după modelul francez, adică prim-ministrul este şeful Guvernului, dar împarte puterea cu preşedintele ţării. În perioada 1866 – 1947, Țările Române şi mai apoi după Unire, România au avut la conducere regi de origine germană. Forma de guvernământ s-a numit Monarhie Constituţională, monarhul făcând parte dintr-un sistem constituţional. În epoca modernă, regele are mai mult un rol decorativ, prim-ministrul fiind şeful Guvernului (Marea Britanie, Spania, Olanda). În cazul în care s-ar organiza un referendum în urma căruia românii şi-ar exprima dorinţa revenirii la monarhie, următorul pas ar trebui să fie schimbarea Constituţiei, întrucât, potrivit articolului 152 al actualei Constituţii, „dispoziţiile privind caracterul naţional, independent, unitar şi indivizibil, forma republicană de guvernământ, integritatea teritoriului, pluralismul politic şi limba oficială nu pot forma obiectul revizuirii”. Astfel, România s-ar reîntoarce la Constituţia anului 1923, unde la primul articol se spunea: „Regatul României este un Stat naţional unitar şi indivizibil”, ceea ce ar revoluţiona întreg sistemul politic.

„În campanie se spun vrute şi nevrute”

Pentru a vedea cum ar fi primită de primarii argeşeni această posibilă iniţiativă, am efectuat un sondaj de opinie în rândul edililor din judeţul nostru.
Călin Andrei, primar Câmpulung: „Acest lucru nu ar trebui dezbătut acum, în campanie. Cei care aduc în discuţie astfel de subiecte o fac pur electoral. Să vorbim despre o posibilă revenire după alegeri. În campanie se spun vrute şi nevrute.”

„Nu sunt de acord cu revenirea monarhiei, nu mai este de actualitate. Şi aşa cheltuim destul cu membrii Casei Regale…”

Ion Dumitru, primar Albota: „Nu ştiu la ce ne-ar mai ajuta acum, după zece ani de dezastru. Eu nu sunt de acord cu revenirea monarhiei, nu mai este de actualitate. Şi aşa cheltuim destul cu membrii Casei Regale, să-i plimbăm, să le dăm rentă… Sunt împotriva monarhiei. “

Gheorghe Stancu, primar Bascov: „Eu personal nu sunt de acord. Nu cred că suntem pregătiţi pentru moharhie, deoarece nu avem o Casă Regală adevărată. După cum vedeţi, nici descendenţi ai regalităţii nu avem. Nu cred că ar fi o soluţie”.

„Ce putere să mai aibă regele? Este depăşită monarhia… “

Bebe Ivan, primar Băbana: „Da, să vină toţi regii şi să dea pământurile înapoi, să facă ceva pentru popor, nu numai să ia. Ce putere să mai aibă regele? Este depăşită monarhia…”
Ion Toader, primar Cetăţeni : „Eu sunt un republican convins şi istoria ne-a arătat că aceasta este cea mai bună formă de guvernământ, fiind cea mai apropiată de cetăţeni. De asemenea, dacă oamenilor nu le mai plac cei care îi conduc, au posibilitatea să-i schimbe prin vot. Oricum, monarhia este o instituţie depăşită. “

Gheorghe Drăgan, primar Lunca Corbului: „ Cum dracu să revină?”

„Nu mi-ar plăcea să revină regele. Eu vreau să vină Iohannis!”

Ion Dumitrache, primar Poiana Lacului: „Nu mi-ar plăcea să revină regele. Acum avem o altă formă de guvernământ. Eu vreau să vină Iohannis! “
Constantin Iatagan, Şuici: „Este decizia poporului, nu mă pot exprima, votul este secret…”.

Gheorghe Boţârcă, primar Topoloveni: „Sunt un apropiat al Casei Regale. După cum ştiţi, noi o aprovizionăm cu diverse produse…dacă aveam un descendent bărbat, poate că ar fi fost altceva. Pe de altă parte, nici nu cred că mai este de actualitate.”

„Regele nostru este foarte în vârstă”

Nicolae Diaconu, primar Curtea de Argeş: „Pentru a putea vorbi în cunoştinţă de cauză, ar trebui organizat un referendum în acest sens. Dacă poporul va dori revenirea la monarhie, eu voi respecta această decizie.”

Lucian Cioran, primar Mozăceni: „Ar fi foarte bine, dar există o singură problemă: regele nostru este foarte în vârstă. Nu sunt misogin, dar dacă ar fi avut urmaşi de sex bărbătesc, ar fi fost ideal. Poate că un rege ar stabili un echilibru între puterile din stat.”

 

Comments

comments

DISTRIBUIȚI