Primăria Dârmănești: Ce deșeuri nu se reciclează?

Nu toate deșeurile se pot recicla, deoarece materialele din care sunt confecționate sunt greu de transformat în produse noi.
– Da știu, întrebarea e de ce sunt produse?
– Deoarece economia pe care se bazează societatea în ziua de astăzi este una de consum și nu circulară, care sa ofere posibilitatea transformării tuturor deșeurilor.

Ce nu putem recicla?
– Șervețelele de bucătărie, prosoapele de hârtie și hârtia igienică
Motivul pentru care nu se pot recicla e acela că nu este posibil să se scoată reziduurile organice din aceste tipuri de hârtii, ele ajungând să contamineze întreaga hârtie ce ar fi reciclată împreună cu acestea. De aceea, după folosire, le poți arunca la coșul de gunoi menajer, ideal fiind reducerea cantității folosite.

– Doze negolite sau murdare (acestea trebuie clătite înainte), doze sau conserve de metal contaminate cu diverse substanțe (cu vopsele sau alte produse periculoase), folie de aluminiu murdară.
– Oglinzi, geamuri, cristal.
– Produse din porțelan, ceramică, vase rezistente la căldură.
– Recipiente cu produse care conțin substanțe chimice (de exemplu, antigel), cutii de produse care conțin îngrășăminte pentru plante sau pesticide (pot conține substanțe periculoase).

– Ambalajele produselor cosmetice cum ar fi rimelul, rujul și alte farduri
Acestea sunt foarte dificil de reciclat, motiv pentru care nu sunt acceptate la punctele de colectare sau centrele de reciclare. Ceea ce poți face este să verifici dacă marca aleasă are propriul program de reciclare și acceptă returnarea ambalajelor produselor cosmetice la magazinele de unde au fost cumpărate după consumarea acestora.

– Paharele de iaurt, paharele de plastic de unică folosință (de apă, de bere) și paharele de ceai și cafea
Este foarte bine de știut că aceste tipuri de pahare, chiar dacă se întâmplă să aibă simbolul de reciclare pe ele, nu pot fi reciclate.

– Cutiile de pizza murdare
În cazul cutiei de pizza, chiar dacă acesta este din carton, grăsimea se îmbibă în structura sa, făcând imposibilă reciclarea. Ca alternative, ai putea să prepari o pizza delicioasă acasă sau să o mănânci direct la restaurant.

– Periuțele de dinți de plastic
– Bețișoarele de plastic pentru cafea
Fiind folosite foarte frecvent fără a putea fi reciclate, acestea își aduc contribuția în mare proporție la poluarea mediului. Obișnuindu-te să iei cu tine propriile tacâmuri reutilizabile, vei putea să refuzi aceste bețișoare când îți sunt oferite.

Caserolele de polistiren de unică folosință
Polistirenul nu se reciclează și nici nu este biodegradabil. La fel ca în cazul caserolelor de plastic de unică folosință și caserolele de polistiren pot fi înlocuite cu recipiente reutilizabile de sticlă sau inox.

Alege responsabil și conștient.
Tu ce alte deșeuri ai mai adaugă listei?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here