Prima tranșă de vaccinuri Moderna ajunge mâine în România. Prima tranșă de vaccinuri produse de compania Moderna va ajunge mâine în România. Aproximativ 14.000 de doze, din totalul de peste 400.000 care urmează să fie livrate în perioada următoare.

Anunțul a fost făcut  chiar de coordonatorul campaniei de vaccinare în România, medicul Valeriu Gheorghiță.

Totodată, medicul a explicat că românii nu vor putea alege cu ce ser să fie imunizați, decizia aparținând medicului, însă garantează că și cel de la Moderna este la fel de bun ca cel de la Pfizer.

”Noi încurajăm ca persoanele care doresc să se vaccineze să nu întârzie această decizie, pentru că, intre cele două tipuri de vaccinuri, nu există diferențe semnificative, au aceeași rată de eficacitate, de 95%, respectiv 94,1%”, a declarat Valeriu Gheorghiță, pentru Antena 3.

Întrebat dacă este adevărat că există diferențe între cele două vaccinuri, în ceea ce privește imunitatea, coordonatorul campaniei de vaccinare spune că nu există dovezi în acest sens.

”Nu avem aceste date la momentul actual. Ca să afirmăm că avem un răspuns imun care persistă doi ani, asta presupune să treacă deja doi ani de când persoana respectivă a fost deja vaccinată și să știm că, într-adevăr, atât persistă răspunsul imun. Deci nu aș vrea să avansăm aceste discuții, atât timp cât nu avem niște dovezi știițifice”, a mai spus Valeriu Gheorghiță.

Toate diferențele dintre vaccinurile BioNTech Pfizer și Moderna, explicate de autorități

Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 a răspuns, joi, tuturor întrebărilor legate de cele două vaccinuri aprobate de Autoritatea Europeană a Medicamentului, vaccinul Pfizer fiind deja administrat în România iar cel produs de Moderna urmând a ajunge în țară până la finalul acestei luni.

Nevoia de a limita efectele pandemiei este foarte mare, iar aprobarea de către Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a celui de-al doilea vaccin împotriva COVID-19, cel dezvoltat de compania Moderna, reprezintă o șansă în plus pentru a răspunde acestei nevoi, a transmis, joi, Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea.

Cele două variante de vaccin disponibile în Uniunea Europeană sunt foarte asemănătoare, conform comunicatului transmis de CNCAV. Autoritățile au răspuns principalelor întrebări despre caracteristicile celor două vaccinuri.

Momentan, cererea pentru vaccinurile împotriva COVID-19 depășește capacitatea de producție. Astfel, în acest moment, opțiunea pentru una din cele două variante se face pe criterii medicale, în funcție de istoricul medical și de disponibilitatea celor două tipuri de vaccin, în centrele de vaccinare.

Comments

comments

DISTRIBUIȚI