Prețurile la curent și gaze vor fi plafonate în continuare. 98% din gospodării vor beneficia

Guvernul a finalizat, joi, proiectul de ordonanţă de urgenţă pentru compensarea facturilor la energie. Premierul Nicolae Ciucă a declarat că actul normativ include măsuri de protecţie a populaţiei şi economiei, în contextul creşterii preţurilor la gaze şi energie şi că a fost prelungită valabilitatea OUG cu un an şi anume până la 31 august 2023.

„Deşi am întârziat, aprobăm măsurile de protecţie a populaţiei şi economiei, în contextul creşterii preţurilor la gaze şi energie. Am extins şi perioada de valabilitate a OUG, practic am prelungit cu un an şi va fi valabilă până la 31 august 2023. Am avut în vedere să asigurăm, aşa cum spuneam, protejarea populaţiei şi a economiei. Sunt 98% dintre gospodăriile care vor beneficia de această plafonare şi compensare la energie şi apreciem că astfel vor fi ferite de creşterile preţurilor la energie electrică şi gaze naturale. Am considerat că e important să luăm măsuri pentru consolidarea resurselor alocate în acest sens

Actul normativ aprobat consolidează și extinde măsurile de protecție a populației și economiei de creșterile de prețuri la energie și gaze naturale.

Schema de protejare a populației și a mediului economic se extinde până la 31 august 2023.

Pentru a încuraja furnizorii să achiziționeze energie ieftină, s-a stabilit un plafon maxim de decontare al MW-ului de energie electrică de maxim 1300 lei. Furnizorul nu va mai primi decontare pentru sumele care depășesc 1.300 lei.

Tranzacțiile succesive, care au crescut prețul artificial al energiei electrice sau al gazului natural, vor fi sancționate cu 5% din cifra de afaceri, amendă pe care acum ANRE o are la dispoziție.

Statul, acolo unde este acționar, se va asigura că vânzarea energiei va fi pe termen lung, pe 5 ani de zile, cu scopul de a asigura predictibilitatea prețului și pentru a elimina speculațiile din piață. Furnizorii și distribuitorii vor putea să-și asigure clienții finali și consumul tehnologic prin contracte bilaterale. Până la 1 noiembrie trebuie să existe asemenea strategii de vânzare.

Pentru consumul cuprins între 0-100 KWh se va plăti 0,68 de lei/kWh; pentru cel între 100,01- 300 KWh se va plăti un tarif de maximum 0,80 lei/kWh, dar numai pentru un consum lunar de maximum 255 kWh. Consumul de energie electrică care va depăși 255 kWh/lună va fi facturat la prețul din contractul semnat cu furnizorul.

La gaze naturale, prețul maxim va rămâne 0,31 de lei/kWh, fără un plafon de consum. Pentru populație, prețul la gaze naturale este reglementat, producătorii având obligația să vândă gazul natural furnizorilor de clienți casnici cu 150 de lei/MW. Această reglementare este valabilă- la același preț- și pentru producția de energie termică pentru CET-uri.

Spitalele publice și private, învățământul public și privat, furnizorii publici și privați de servicii sociale au un plafon de 1 leu kWh indiferent de cantitatea de energie electrică consumată. IMM-urile, industria alimentară, alt gen de instituții publice vor fi sprijinite cu 85% din cantitatea consumată. La gaze, pentru consumul non-casnic, va rămâne același plafon de 0,37 lei/ kWh pentru toți cei care consumă până în 50.000 de MW anual.

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.