Prețul gazelor va crește! Ce scumpire îi așteaptă pe consumatorii casnici și de când

643 views

Prețul gazelor va crește! Ce scumpire îi așteaptă pe consumatorii casnici și de când. Potrivit vicepreședintelui ANRE, Zoltan Bege Nagy, preţul gazelor naturale pentru consumatorii casnici nu va fi majorat până la 31 martie, scumpirile putând fi impuse de la 1 aprilie, dat fiind tariful la care sunt tranzacţionate acum gazele pe platformele de specialitate, unde figurează contracte încheiate pentru volume destul de mari la preţul de peste 110 lei/Mwh.

“În cursul acestui an, preţul final al gazelor naturale pentru consumatorii casnici a fost majorat de trei ori: la 10 ianuarie, 1 aprilie şi 1 august. Creşterile au fost între 4 şi 6%, de fiecare dată. Prin metodologiile pe care le-am aprobat am stimulat contractarea pe termen lung, lucru care exact s-a şi întâmplat la consumatorii casnici. La momentul 1 august, când am luat în calcul preţul final pentru consumatorii casnici, un preţ mediu de aproximativ de 80 de lei la gaze naturale, furnizorii de gaze naturale în regim reglementat, şi sunt aproximativ 37 – 38 în piaţă, au contractat peste 60% din necesarul lor de gaze naturale la acest preţ mediu de 80 de lei.

Preţul a fost stabilit până la sfârşitul lunii martie, anul viitor. Deci, din acest punct de vedere, creşteri spectaculoase proporţionale cu creşterile de preţ de pe piaţa angro de gaze naturale, nu vor fi până la începutul lunii aprilie.

Îngrijorător este faptul că, săptămâna trecută, am văzut pe platforma unui operator de gaze naturale că deja sunt încheiate contracte pentru volume destul de mari pentru perioada 1 aprilie 2019 – 31 decembrie 2019, la preţuri care sunt departe de 80 de lei, adică la peste 110 lei (pe MWh n.r.). Deci, inevitabil, de la 1 aprilie, dacă trendul se menţine, ne aşteptăm la o creştere substanţială a preţului la gaze pentru consumatorii casnici”, a afirmat Nagy, citat de Agerpres.

Ultima scumpire a gazelor naturale a avut loc la 1 august când preţul pentru clienţii casnici a urcat cu 5,83%.

Comments

comments