Preţul gazelor se va reduce cu până la 10% la 1 iulie 2016

Pretul gazelor se va reduce, la 1 iulie 2016, cu până la 10%, datorită evoluţiei internaţionale a tarifelor, a declarat preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei, Niculae Havrileţ.

 

„Pe moment, asa cum a evoluat consumul in Romania, este suficienta productia de gaze din intern. Dar, pentru perioada de iarna, noi am estimat ca din punct de vedere al sigurantei sa stabilim un minim de 3% care sa fie importat pentru consumatorii casnici. Pretul gazului la nivel international a inceput sa scada, fiind legat de pretul titeiului, ceea ce ne face sa credem ca anul viitor o sa ne intalnim pe piata cu preturi mult mai mici decat cele care sunt in acest moment. Estimam ca de la 1 iulie 2016, pretul gazului, deci ne referim doar la pretul gazului din cadrul facturii, nu si la celelalte preturi asociate, poate sa scada pana la 10%”, a afirmat Havrilet.

Astfel, de la 130 de lei in prezent pretul unui MW se va reduce cu 13 lei, dupa cresterile de preturi din ultimii ani determinate de procesul de liberalizare, mentioneaza Havrilet.

„Noi am creat un sistem de asa numit an gazier (…) si vom discuta despre noul pret in care estimam evolutia evenimentelor din piata energetica – aici ma refer in primul rand la faptul ca productia de energie electrica din gaze naturale a scazut, pentru ca au fost aduse in piata surse regenerabile de energie. De asemenea, exista o preocupare constanta la nivel de proiect al utilizarii aparatelor consumatoare de gaz cu eficienta, cu scaderea consumului, ceea ce a scazut cererea generala. Cererea generala fiind scazuta, si producatorii internationali se precupa pentru scaderea pretului”, a precizat Niculae Havrileţ.

Cea mai recenta modificare a tarifelor la gaze a avut loc la 1 iulie, cand preturile pentru furnizarea reglementata a gazelor naturale catre clientii casnici, categorie in care este inclusa si populatia, au crescut cu 11%.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here