Pe 27 martie, de ziua Unirii Basarabiei cu România, Codruţ Matei, preşedintele Tineretului ALDE Argeş, a mers în satul Cimişeni din Basarabia, pentru a dona unui liceu un lot de aproximativ 500 de cărţi scrise în limba română. Cărţile, preponderent pentru elevi, atât manuale, culegeri, dar și literatură română și străină a fost donate deoarece în Basarabia,  bibliotecile au mai multe cărți scrise în limba rusă.

„27 Martie – Sărbătoare sfântă pentru românii de-a stânga și de-a dreapta Prutului. Astăzi se împlinesc 99 de ani de la Unirea Basarabiei cu România. De aceea am ales să fiu astăzi aici, în Basarabia, în satul Cimișeni, din raionul Criuleni, alături de frați și surori dragi, care ne-au primit cu atâta căldură. În această dimineață am fost oaspeții Liceului Teoretic “Regele Mihai I” din localitate, acolo unde doamna primar, Valentina Pisarenco, doamna director, Natalia Cristea, profesori și elevi ne-au așteptat ca pe niște oficialități, deși noi suntem doar frați, organizând un moment artistic în curtea școlii, încheiat prin Hora Unirii.

Scopul călătoriei l-a reprezentat donația către liceu a unui lot de aproximativ 500 de cărți scrise în limba română, preponderent cărți pentru elevi, atât manuale, culegeri, dar și literatură română și străină, în Basarabia bibliotecile având mai multe cărți scrise în limba rusă. Prin acest act, dorim să strângem cât mai puternic legătura dintre noi și să schimbăm cursul istoriei, ca, peste un timp, să înfăptuim din nou UNIREA. Procesul de românizare trebuie să continue în Basarabia și mai mult decât până acum! Contrazic politica președintelui Moldovei, care a afirmat contrariul acum câteva zile.  În final vreau să mulțumesc prietenilor care ne-au ajutat să strângem cărțile. La mulți ani, români!”, a precizat Codruţ Matei.

Comments

comments