Vineri, 23 septembrie, la Mausoleul Eroilor de la Mateiaș va fi organizată o ceremonie de mare amploare pentru comemorarea eroilor din localitățile Lerești, Valea Mare Pravăț căzuți în Primul Război Mondial.

La eveniment şi-au anunţat participarea atât președintele țării, Klaus Iohannis, cât şi prim-ministrul Dacian Cioloș.

Organizatori sunt Ministerul Apărării Naționale, Departamentul Centenar al Guvernului României, Primăria Municipiului Câmpulung, Muzeul Municipal Câmpulung în colaborare cu asociațiile de reconstituire istorico-militară: Asociația 6 Dorobanți, Asociația Tradiția Militară, Clubul de Istorie Militară, Asociația Infanterie Regiment 33 –・Cetatea Aradului și Asociația Deutsches Freikorps.

Cu acest prilej şi, mai ales, datorită personalităţilor ce vor fi prezente, gestionarii monumentului au început ample lucrări de reabilitare a acestuia. Parcarea a fost asfaltată iar mausoleul a fost curățat de buruieni şi au fost refăcute toate treptele, pentru că președintele Iohannis va depune o coroană cu flori la piciorul locașului de cult, după care va aprinde o candelă în interiorul mausoleului. El va vizita și punctul muzeal al mausoleului.

Mausoleul Eroilor din comuna Valea Mare-Pravăț, județul Argeș, cunoscut și sub numele de Mausoleul de la Mateiaș, este un monument dedicat eroilor din Războiul de Întregire Națională dintre anii 1916-1918. Este situat pe Drumul european E574 (DN 73), la 11 km de Câmpulung spre Brașov, pe Dealul Mateiaș. Monumentul este înscris în „lista monumentelor istorice”. Mausoleul a fost ridicat între anii 1928-1935, după planurile arhitecților Dumitru Ionescu-Berechet și State Baloșin, de către constructorul De Nicolo. La construcție a fost utilizat în principal calcar de Albești. Clădirea este compusă din două corpuri: unul orizontal, osuarul, care în 31 de cripte adăpostește osemintele a peste 2.300 de militari români, și unul vertical, de forma unui turn cu foișor, spre care duce o scară în spirală.

Aici în zona Mateiașului, Grupul Nămăiești – condus de Generalul Traian Găiseanu – având în componență diviziile 22 și 12 Infanterie, a reușit să reziste unui inamic net superior echipat și mult mai bine pregătit, în perioada 25 septembrie/8 octombrie-10/23 noiembrie 1916. Prin luptele duse aici, a fost oprită înaintarea Puterilor centrale spre Câmpia Română, dar datorită străpungerii frontului pe Jiu soldații celor 2 divizii au primit ordin să se retragă – neînvinși – pe 16/29 noiembrie 1916, spre Târgoviște.

Comments

comments