Președintele a retrimis la Parlament Legea Urșilor! Se cere revizuirea pentru eliminarea riscului de abuzuri

Președintele Klaus Iohannis a trimis luni la reexaminare în Parlament legea referitoare la metodele de intervenție imediată pentru prevenirea și combaterea atacurilor exemplarelor de urs brun asupra persoanelor și bunurilor acestora.
Un amendament depus de UDMR și aprobat de Parlament prevedea că urșii vor putea fi împușcați și în afara localităților, fața de varianta inițială a Ordonanței de Urgență care dădea voie autorităților să intervină doar în cazul în care ursul ataca în intravilan. Președintele spune că ar putea exista abuzuri, în lipsa unor prevederi clare.

„Este un punct de vedere pe care îl respect”, a comentat, luni seara, la Digi24, ministrul mediului, Tanczos Barna. Textul „o să intre în Parlament în comisiile de specialitate pentru a face câteva corecţii, este o chestiune de acurateţe şi de exactitate în formulare pe textul de lege. Nu cred că este o retrimitere bazată pe o critică pe fond. Deci, domnul preşedinte sunt convins că ştie că este nevoie de intervenţie umană în cazurile de forță majoră”, a declarat Tanczos Barna.

„În momentul în care ai ursul în curte, în momentul în care ai ursul în stână, acolo intervenția imediată se poate îndrepta doar împotriva acelui exemplar. Nu se pune problema dacă a fost acel urs, dacă a fost alt urs, dacă autoritatea a fost mințită, păcălită. Nu. Când este la fața locului și creează un pericol la adresa vieții umane sau la adresa bunurilor, acolo nu poate să existe confuzie”, a punctat ministrul mediului.

Întrebat despre faptul că președintele menționează posibilitatea unor abuzuri, ministrul mediului a răspuns: „Dacă reformulăm anumite articole, cu siguranță abuzurile vor fi eliminate 99,9 la sută”.

Pe parcursul acestui proces de revizuire a legii, rămâne în vigoare și se aplică ordonanța de guvern dată inițial. Tanzos Barna spune că OUG-ul funcționează și dă rezultate. El a menționat că acțiunile desfășurate sub incidența acestor reglementări pot fi verificate pe o platformă online, unde sunt încărcate toate intervențiile. Astfel, din iulie, de când a intrat în vigoare ordonanța de urgență, și până acum au fost „6-7 intervenții prin extragere, 120 și ceva de alungări, câteva zeci de relocări”, a detaliat ministrul mediului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here