Preot, consilier şef cultură, secretar de stat pentru culte, vicar eparhial, secretar general al Institutului Cultural Român, director executiv al Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi”, conferenţiar universitar doctor, şef de catedră, Preşedintele Senatului Universităţii din Piteşti şi consilier la cabinetul Ministrului de Externe. Acesta ar fi, într-o formă extrem de condensată, CV-ul unuia dintre cei mai importanţi oameni de cultură ai Argeşului, Nicolae Brânzea.

Este doctor în Filozofie/Teologie la Universitatea Bucureşti şi acum e doctorand în Teologie, a studiat Filosofia, Teologia şi Istoria Religiilor la Institutul de Filozofie „Constantin Rădulescu – Motru” al Academiei Române. Actualmente, predă „Misiologie şi Ecumenism şi Formare Duhovnicească” la UPIT.

A plecat de jos şi-a ajuns în vârf

Nicolae Brânzea a început în 1988, ca simplu preot la Teleşti, Dâmboviţa, unde a slujit vreme de cinci ani, urmaţi de alţi zece la Fureşti. În 1999 a devenit preot slujitor la Biserica „Sfântul Ilie” din Piteşti, unde slujeşte şi astăzi. Doar mai puţin de doi ani a lipsit de aici, între 2000 şi 2001, când, dus de alte obligaţii, a ales să slujească la Biserica „Cărămidarii de Jos” – din Bucureşti.
În paralel cu cariera preoţească, Nicolae Brânzea a muncit 25 de ani pentru o carieră extraordinară în administraţia culturală, în învăţământul superior, în cultura argeşeană şi naţională, fiind un demn reprezentant al acestora în lume. CV-ul său este plin de funcţii şi poziţii de decizie, aproape imposibil de ţinut minte şi de explicat. Iată, în ordine, pentru că altfel ar fi fost greu de sistematizat, funcţiile şi atribuţiile pe care le-a deţinut de-a lungul timpului:

·    Consilier şef la Inspectoratul Judeţean pentru Cultură Argeş (1997-1999),
·    Secretar de stat pentru culte în perioada Guvernului Isărescu (1999-2001),
·    Vicar Eparhial în Eparhia Argeşului şi Muscelului (2003-2011),
·    Preşedintele comisiei canonice a Adunării Naţionale Bisericeşti (2006-2010),
·    Consilier al Ministrului Culturii şi Cultelor (2001),
·    Deputat în Adunarea Naţională Bisericească (1998-2010),
·    Asistent universitar (1999-2001), Lector universitar (din 2001-2006),
·    Membru în Consiliul de Redacţie al revistei „Buletin Ştiinţific” al Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Sf. Muceniţă Filofteia” din cadrul Universităţii de stat din Piteşti din 2003,
·    Şef de Catedră din 2004 la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universităţii din Piteşti,
·    Membru în comisia de Calitate a Universităţii din Piteşti (2005-2010),
·    Conferenţiar universitar (din 2006),
·    Membru în comisia de evaluatori pe domenii a ARACIS – ului (2007-2010),
·    Preşedintele Senatului Universităţii de Stat din Piteşti din februarie 2012,
·    Consilier de Cabinet al Ministrului Afacerilor Externe (iunie 2012 – prezent).
·    Secretar general al Institutului Cultural Român (octombrie 2012 – aprilie 2013).
·    Director executiv al Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi” (mai 2013 – prezent)

Este autor al primului raport pozitiv american despre libertatea religioasă în România

Dincolo de funcţii, important este însă şi prin ce s-a remarcat Nicolae Brânzea, ca acţiuni şi iniţiative, premiere şi proiecte. „Ca preot, mă îngrijesc permanent de activitatea pastoral-misionară a Parohiei „Sf. Ilie” din Piteşti, unde slujesc. Ca secretar de stat, am vegheat la respectarea identităţii şi libertăţii religioase a tuturor cultelor recunoscute. Am contribuit la realizarea primului raport pozitiv al ambasadei SUA privind libertatea religioasă în România pentru anul 2000. Am elaborat „Declaraţia Cultelor” la Snagov în anul 2000, ca document de fond privind integrarea în Uniunea Europeană a României. În calitate de cadru universitar, am grijă să respect deciziile Senatului Universităţii Piteşti, unde îmi desfăşor activitatea conform prevederilor legii în vigoare. Ca Preşedinte al Senatului Universităţii din Piteşti, veghez la respectarea şi implementarea hotărârilor luate de cel mai înalt for de decizie şi deliberare al Universităţii, în conformitate cu legile Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului şi aplicarea politicilor de autonomie universitară” spune, tot ca o sinteză, despre el însuşi, preotul Brânzea.
În plus, este cel care a realizat parteneriatele între Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sf. Muceniţă Filofteia” din cadrul Universităţii Piteşti şi Aristotle University from Thesaloniki – Faculty of Theology, dar şi, în anul 2007, cu Institutul de studii ecumenice „San Bernardino” din Veneţia.
A stabilit relaţiile de colaborare între UPIT şi Academia Română şi este autorul unui alt parteneriat, pe cercetare interdisciplinară, privind înfiinţarea unui masterat profesional pe probleme de duhovnicie, încheiat cu eparhii din ţară.  

A primit Crucea Patriarhului Teoctist

O astfel de carieră a fost, evident, apreciată şi răsplătită, de-a lungul ei, cu multe premii, calificative şi aprecieri. A fost distins de Patriarhul Teoctist cu „Crucea patriarhală” în 2000 şi, în acelaşi an, a primit şi Crucea patriarhului ecumenic Bartolomeu, Crucea arhiepiscopului Hristodulos al Atenei  şi Crucea Moldavă a Mitropoliei Moldovei. Tot în 2000 a fost decorat cu „Steaua României în grad de ofiţer”.
Este „Cetăţean de onoare” al oraşului Caracas din Venezuela, a primit Premiul Academiei Române şi este membru al Academiei oamenilor de ştiinţă româno-germane din Mainz. De-a lungul timpului, a fost invitat în numeroase emisiuni la televiziunile şi studiourile de radio locale şi naţionale (Europa FM, Trinitas, Romania Actualităţi), precum şi în presa locală şi naţională. La acestea se adaugă numeroase interviuri sau emisiuni radio-tv la care a participat în afara graniţelor României în calitate de secretar de stat în Ministerul Culturii şi Cultelor, între 1999 şi 2001, printre cele mai prestigioase instituţii de presă numărându-se Washington Post sau BBC.

 

Comments

comments

DISTRIBUIȚI