Premii olandeze pentru un designer floral piteştean… altfel: Steluţa Staicu, creatoarea Florăriei ALTCEVA. În urmă cu 10 ani, pe piaţa de profil din Piteşti a apărut o florărie care oferea… ALTCEVA. Mica afacere de suflet aparţine unei doamne… altfel: Steluţa Staicu.

După o carieră de 33 de ani de muncă, la Direcţia de Finanţe şi Curtea de Conturi, şi ceva timp petrecut, în paralel, în mica sa afacere apărută din pasiune, a decis că dragostea pentru flori e mai presus de tot ce a investit ca timp şi energie în carieră. Aşa că, într-o zi, şi-a dat demisia de la un loc de muncă sigur şi bine plătit pentru a se „juca” cu florile într-un fel pe care doar ea îl simte, pentru a-şi perfecţiona talentul de designer floral şi a participa la concursuri de profil.

2019 marchează a zecea sa participare la una dintre cele mai grele şi mai prestigioase competiţii de gen din România: Concursul Naţional de Aranjamente Florale organizat de Ambasada Olandei la Bucureşti. În numai o oră, peste 60 de participanţi, care au la dispoziţie absolut aceleaşi materiale, trebuie să realizeze un aranjament floral pe o temă anunţată pe loc.

Juraţii sunt, la fiecare ediţie, unii dintre cei mai exigenţi care există în acest vast şi imaginativ domeniu al artei floristice: ambasadorul Olandei şi decanul Facultărţii de Horticultură a Academiei Naţionale de Ştiinţe Agricole, acompaniaţi de unul dintre cei buni designeri de nivel internaţional!

Şi, în aceste condiţii, Steluţa Staicu a reuşit să câştige MARELE PREMIU în 2014! Cu o temă deloc uşoară: „Sărbătoarea de Lemn – celebrarea a 5 ani de prietenie”

“Nimeni nu are nimic în plus, nimic în minus, ca materiale. De la acelaşi suport la acelaşi număr de flori şi frunze. Tema ni se anunţă la începutul concursului şi diferenţa e făcută de imaginaţia fiecăruia şi tehnica folosită. Şi temele nu sunt deloc uşoare! În anul în care am reuşit să câştig, am avut de realizat un aranjament prin care să punem în valoare relaţia de prietenie cu o persoană… Nu de iubire faţă de soţ sau altcineva apropiat, ci o relaţie de genul celei florist – client fidel! Atunci, în juriu a fost Jacquelin Boerma, unul dintre cei mai mari specialişti internaţionali, care mi-a oferit ca premiu şi un curs de design floral la Institutul Boerma. Acum doi ani, spre exemplu, tema a fost „Aranjament floral central pe masa Reginei Olandei”. Olandezii pun mare preţ pe astfel de evenimente precum Sărbătoarea de lemn sau Ziua Reginei. În 2018, tema a fost comunitatea dintre statul olandez şi cel roman. Anul acesta, concursul se va desfăşura în două etape. Prima va fi la fel ca cea de anul trecut, pe o temă impusă, urmând ca primii 10 clasaţi să mai treacă încă o etapă: împodobirea unei biciclete! Iar la această ediţie juratul de specialitate, şi preşedinte al juriului, va fi Bart van der Elsken” ne-a dezvăluit Steluţa Staicu.

În 2016, toţi câştigătorii de la toate ediţiile precedente, au fost invitaţi de Ziua Reginei la o reuniune de suflet, în Pasajul Universităţii, unde au făcut o demonstraţie de artă florală.

Anul acesta, concursul va avea loc pe 24 aprilie 2019 la Promenada Mall Bucureşti. Marele premiu: o excursie în Olanda pentru câştigător şi partenerul său!
Să îi ţinem pumnii!

 

Comments

comments