Premierul Orban anunţă posibilitatea aplicării unui sistem de program flexibil de muncă. Statul ar urma să suporte diferenţa de salariu. Premierul Ludovic Orban a anunţat luni că în România ar urma să fie aplicat modelul Kurzarbeit, care prevede asigurarea unui program flexibil de muncă, dar că sunt necesare stabilirea unei perioade de aplicare, precum şi criterii clare de acordare.

Această modalitate de susţinere a angajaţilor şi companiilor are oarecum un caracter de noutate în România şi ea a fost aplicată în ţări europene, în special în Germania, şi a dat rezultate. Încercăm şi noi să aplicăm acest sistem de program flexibil de muncă. Trebuie să fixăm cadrul. La nivelul Uniunii Europene a fost aprobat programul Sure, destinat decontării cheltuielilor efectuate de state pentru anumite categorii de măsuri active, dar în special pentru măsurile de tip Kurzarbeit. Ideea în sine nu este foarte complicată.

Dacă unei companii i s-a redus vânzarea cu un anumit procent, ca să nu dea afară angajaţii – cu procentul corespunzător – practic stabileşte un program flexibil de muncă pentru angajaţi şi statul plăteşte perioada de timp care nu e lucrată de angajaţi, corespunzătoare reducerii“, a precizat premierul în cadrul unei dezbateri.

Pe de altă parte, premierul a subliniat că trebuie stabilite criterii clare pentru implementarea unui astfel de program, astfel încât să nu recurgă la măsuri de sprijin firmele care nu au în realitate nevoie de ele, potrivit Agerpres.

Comments

comments