PREMIERĂ: colecția de artă Renault în România

・ Cu o istorie de peste 50 de ani, Colecția de Artă Renault vine pentru prima oară în România în anul în care Groupe Renault aniversează 20 de ani de când a avut loc privatizarea companiei Dacia.
・ Groupe Renault România oferă posibilitatea publicului iubitor de artă contemporană de a o descoperi, în perioada 19 aprilie – 20 iulie, la Muzeul Național de Artă Contemporană din București.
・ La nivel internațional, Colecția de Artă contemporană Renault cuprinde 300 de lucrări ale unor artiști cu naționalități diferite, consacrați sau la început de drum. În România, vor fi expuse operele unora dintre aceștia, dintre care: Yaacov Agam (Israel), Arman (Franța), Pol Bury (Belgia), Robert Doisneau (Franța), Jean Dubuffet (Franța), Errò (Islanda), Wen Fang (China), Ange Leccia (Franța), Jean-Baptiste Lorthiois (Franța), Roberto Matta (Chile, America latina), Henri Michaux (Belgia/Franța), Juan Mirò (Spania), Angela Palmer (Marea Britanie), Georges Poncet (Franța), Arslan Sukan (Turcia), Jean Tinguely (Elveția), Victor Vasarely (Ungaria/Franța), Heidi Wood (Australia/Franța).

„Fie că mă aflu la Mioveni – pe platforma industrială Dacia, la Titu, unde avem Centrul Tehnic, sau la Renault Bucharest Connected, unde, de puțin timp, s-au reunit toate forțele Grupului din capitală, am șansa de a întâlni persoane diverse și diferite forme de artă. Colecția de Artă Renault este inspirată de cultura automobilului și de felul în care Renault desenează, concepe și produce mașini vândute în lumea întreagă. Această Colecție este unică în lumea auto. Am invitat, în egală măsură, tineri artiști să se inspire în creațiile lor din procesele noastre de a concepe și fabrica mașini.

În România, Colecția de Artă Contemporană Renault este înscrisă în agenda manifestării culturale Sezonul România Franța 2019, alături de alte evenimente pe care Groupe Renault le susține în calitatea sa de partener”, a declarat Christophe Dridi, președinte director general Dacia și director general Groupe Renault România.

Încă din anul 1967, Renault a dezvoltat, după un principiu original și grație unor colaborări apropiate cu artiștii timpului, Colecția de Artă Renault. Aceasta a fost alcătuită din lucrări ale unor artiști vizionari care au produs schimbări reale în peisajul artei și societății de atunci. Deși aparent fără legătură, cele două domenii – industria auto și arta contemporană – au creat confluențe și s-au dezvoltat pornind de la inovație.

„Totul a pornit de la ideea de mecenat. În 1967, Claude Louis Renard, manager al Renault, amator de artă și mare colecționar, prieten cu Andre Malraux (scriitor), și-a propus să apropie aceste două lumi, cea industrială de cea a artei contemporane, stabilind totodată întâlniri cu artiștii vremii. Cei interesați au vizitat sedii, spații industriale, au intrat în dialog cu ingineri, designeri, muncitori și au ales departamentele și posturile de lucru de care se simțeau atrași în compozițiile lor. De exemplu, Tinguely era interesat de anumite utilaje, iar Arman, de anumite piese standard, preferând, astfel, zona departamentului de Montaj al uzinei Renault. Aceste opere reveneau în parte artistului, restul aparținând companiei. Un alt exemplu este Vasarely, plastician recunoscut pentru arta optică, cel care, de-a lungul cooperării cu Renault, a fost solicitat să creeze logo-ul companiei, celebrul romb pe care îl vedem și astăzi pe mașini, cu diferite evoluții grafice. Operele cuprinse în această Colecție au fost expuse în diverse colțuri ale lumii, la Moderna Musset din Stockholm, la Stedelijk Museum din Amsterdam sau Musée d’Arts décoratifs din Paris. Mă bucur că iubitorii de artă și cultură din România vor putea descoperi și admira o parte dintre aceste opere”, a declarat Ann Hindry, curator, istoric de artă și director al Colecției de Artă Renault.

La sfârșitul anului trecut, arta și industria și-au dat întâlnire la uzina Dacia de la Mioveni, prefațând totodată venirea Colecției de Artă Renault în România. Pe platforma industrială a fost inaugurată o pictură murală pe una dintre clădiri, în proximitatea Uzinei Vehicule Dacia. Lucrarea a fost realizată de cinci tineri artiști români și reprezintă un omagiu adus unora dintre semnatarii de renume mondial, Vasarely, Soto și Tinguely.

Groupe Renault România

Constructor de automobile din 1898, Groupe Renault este prezent în 134 de ţări şi a vândut 3,9 milioane de vehicule în 2018. Mizează pe complementaritatea celor cinci mărci (Renault, Dacia, Renault Samsung Motors, Alpine și Lada), pe vehiculul electric și pe Alianța sa unică cu Nissan și Mitsubishi. Pentru a răspunde marilor provocări tehnologice în viitor și a continua strategia de creștere rentabilă, Grupul se sprijină pe dezvoltarea sa la nivel internațional. Groupe Renault integrează în România toate activitățile specifice construcției automobilului, ceea ce a condus la o performanță economică susținută și la o varietate de oferte de recrutare pentru specializări diferite pentru: studii client, design, inginerie, testare, fabricație, logistică, comercializare, servicii de business, post-vânzare, finanțare. În 2017, Groupe Renault România a avut o cifră de afaceri de 5,7 miliarde de euro. Aflat în centrul gamei Global Access (din care fac parte modelele Dacia, produse pe platforma industrială de la Mioveni), Grupul e lider pe piața locală cu mărcile Dacia și Renault. Cei peste 18.000 de angajați ai Groupe Renault România inovează în ceea ce privește produsele și bunele practici, fiind recunoscuți pentru profesionalismul lor.

Despre Sezonul Romania Franța 2019

Sezonul România-Franța 2019 are ca vocație dezvoltarea imaginii și percepției pe care cele două țări le au una față de cealaltă și întărirea legăturilor economice, științifice și culturale, care le leagă în mod istoric. Secvența din România a Sezonului, desfășurată între 18 aprilie și 14 iulie 2019, va dezvălui dinamismul și imaginația creatorilor și companiilor, ca o oglindă a societăților noastre, depășind clișeele asociate României și Franței.

Despre Muzeul de Artă Contemporană al României

Fondat în 2001, Muzeul Național de Artă Contemporană (MNAC) s-a profilat ca o instituție vie, dedicată expunerii, cercetării și promovării artei contemporane românești. Cel mai mare spațiu dedicat artei contemporane din România se află în interiorul unei clădiri cu o puternică încărcătură simbolică, în incinta Palatului Parlamentului, din binecunoscuta Casă a Poporului. MNAC urmărește să prezinte nume relevante ale artei românești și internaționale, cât și să valorifice patrimoniul mobil printr-o abordare integratoare a culturii vizuale.

Comments

comments