Săptămâna viitoare, pe 26 şi 27 mai, elevii absolvenţi ai clasei a opta, care vor să acceadă în liceele vocaţionale, vor putea să îşi depună dosarele de înscriere.

Probele eliminatorii se vor da imediat după aceea, pe 27 şi 28 mai.
Anul acesta, potrivit ultimelor modificări decise de Minister, nota de la Evaluarea Naţională va conta 75% în media finală pentru admiterea la liceu, faţă de 50%, cât era până acum.  Deci, elevii nu se vor mai putea baza în primul rând pe nota de la liceu, dacă vor să fie admişi la un liceu bun. Potrivit specialiştilor, şi în acest an cele mai căutate specializări la liceu vor fi Ştiinţele Naturii, Ştiinţele Sociale, Mate-Info şi Filologie Bilingv. Un interes crescut se remarcă, peste tot în ţară, în jurul liceelor bilingve. În Argeş însă, tentativa de desfiinţare a secţiilor bilingve de la „Brătianu”, pe motiv de depăşire a costurilor, a fost de natură să demoralizeze o parte din candidaţi, dar, în acelaşi timp, să crească şi concurenţa la „Zinca”, celălalt colegiu cu astfel de profiluri.
Nu acelaşi interes există la liceele tehnologice. Din acest an, absolvenţii de clasa a VIII-a pot merge la şcoala profesională imediat după Capacitate. Profesionala este văzută în continuare ca supapă a elevilor slabi, iar profesorii nu au niciun interes să primească elevi de nota 3 pe care nu îi mai pot apoi ridica suficient cât să treacă Bac-ul.  Aceşti elevi se vor putea duce, de acum, la şcoala profesională, care înseamnă pentru ei o meserie. Cu certificatele obţinute se pot angaja să lucreze şi să urmeze alte cursuri la seral, ceea ce ar fi în interesul lor.

Calendarul admiterii la liceu 2014

*26-27 mai: înscrierea pentru susţinerea probelor de aptitudini/limbă modernă; *28-30 mai: susţinerea acestor probe; *13 iunie: încheierea cursurilor pentru clasa a VIII-a; *16-18 iunie: înscrierea la Evaluarea Naţională; *23 iunie: Limba şi literatura română – probă scrisă; *24 iunie: Limba şi literatura maternă – probă scrisă; *25 iunie: Matematica – probă scrisă; *27 iunie: afişarea rezultatelor (până la ora 16); *27 iunie: depunerea contestaţiilor (orele 16 – 20); *28 iunie-30 iunie: Rezolvarea contestaţiilor; *1 iulie: afişarea rezultatelor finale, după contestaţii; *4 iulie: afişarea mediilor de admitere ale elevilor şi a ierarhiei pe judeţ; *4-8 iulie: completarea de către elevi şi părinţi a opţiunilor (liceelor dorite) în fişele de admitere; *15 iulie: repartizarea computerizată de către Ministerul Educaţiei – etapa I; *16 iulie: afişarea rezultatelor repartizării computerizate la şcoli, licee şi online (admitere.edu.ro); *17-25 iulie: depunerea dosarelor de înscriere la licee.

Comments

comments

DISTRIBUIȚI