SCHIMBARE PÂNĂ LA CAPĂT! Odată cu instalarea unui guvern de tehnocraţi, Dacian Cioloş ar putea depolitiza şi instituţiile publice din teritoriu înţesate de oamenii PSD.

 

Fostul comisar european pentru Agricultură Dacian Cioloş a fost desemnat, marţi, de către preşedintele Klaus Iohannis, pentru funcţia de premier.
Noul Executiv, care va fi format exclusiv din miniștri tehnocrați, pare să aibă voturile necesare pentru a fi aprobat de Parlament, ținând cont de poziționările partidelor la negocierile de la Cotroceni, desfășurate luni seară și ieri dimineață. UNPR, de care depinde majoritatea parlamentară, a anunțat ieri că va susține orice propunere a președintelui Klaus Iohannis. În acest moment, PNL, UNPR, UDMR, independenţii şi minorităţile pot asigura 310 voturi, față de cele 274 de voturi necesare învestirii noului Guvern.

Premierul desemnat are șanse consistente să obțină votul Parlamentului, dar de aici încep semnele de întrebare. Nu este clar până la cel nivel vor fi instalați tehnocrați. Parlamentul va vota un premier și o listă de miniștri, însă liberalii au cerut deja depolitizarea funcțiilor din eșalonul doi – secretari de stat, șefi de agenții, prefecți, directori de deconcentrate. Majoritatea celor care ocupă astfel de funcții au fost instalați de PSD, iar liberalii susțin că menținerea lor ar însemna că nu asistăm la o adevărată schimbare.

Chiar şi fără această solicitate a liberalilor, Dacian Cioloş este conştient că îi va fi foarte greu să-şi pună în aplicare noile reforme ale unui guvern tehnocrat atâta timp cât eşalonul doi, începând cu secretarii de stat, şefii de agenţii, prefecţii sau directorii de deconcentrate sunt oameni numiţi în funcţii de PSD. Aşadar, s-ar putea să asistăm la o schimbare până la capăt.

Comments

comments