prefectCa reprezentant al Guvernului în județul Argeș, sunt în măsură să vă anunț faptul că Ministerul Mediului, prin Administrația Fondului de Mediu a lansat în data de 7 aprilie, „Programul de reînnoire a parcului auto- RABLA 2014, el intrând în vigoare marți, 8 aprilie a.c. În acest an, prin acest Program se vor aloca 20.000 de tichete, dintre care 17.000 pentru persoane fizice, valoarea nerambursabilă a fiecărui tichet alocată persoanei care dorește să renunțe la mașina învechită și să cumpere alta nouă este de 6.500 lei, reprezentând prima de casare.
Până în 2012, valoarea unui tichet era de 3.800 de lei, iar cei care îşi cumpărau o maşină prin programul rabla puteau folosi  trei tichete. Datele de la Administraţia Fondului de Mediu arată că în 2010 au fost casate 186.854 de maşini şi au fost cumpărate aproape 60.000 de autoturisme noi prin tichete valorice. În 2011, numărul maşinilor scoase din uz a fost de 116.641 de maşini vechi şi au fost cumpărate aproximativ 40.000 de vehicule noi. În 2012,  44.857 de maşini vechi au fost casate şi au fost cumpărate 15.149 de maşini. Tot ca element de noutate, anul acesta Programul  RABLA 2014 se va desfăşura pe bază de tichete electronice, astfel încât Ministerul Mediului va avea o bază de date unică în care vor fi înregistraţi cei care îşi casează maşinile- în anii precedenți tichetele se acordau fizic. Fiecare persoană care vrea să-şi dea la REMAT maşina va primi un tichet electronic, pe care îl va putea folosi pentru a-şi cumpăra o maşină nouă sau îl va putea vinde în prima zi când îl primeşte, fiind valabil 30 de zile. În program se poate înscrie orice persoană care are domiciliul în România, nu are obligaţii de plată la adminsitraţiile financiare şi are o maşină veche de cel puţin 8 ani, aceasta fiind o altă noutate a Programului RABLA 2014, până acum fiind acceptate doar autovehiculele cu o vechime de cel puțin 10 ani. Astfel, în 2014, Administraţia Fondului de Mediu alocă 119 miliarde de lei pentru persoanele fizice.

Paşii pe care trebuie să-i urmeze cei care se înscriu în programul RABLA 2014
În prima fază proprietarul autovehicului uzat va consulta lista producătorilor acreditaţi de la care doreşte să achiziţioneze o maşină şi îl va alege pe cel care îi convine.
În cel de-al doilea pas, proprietarul autovehicului va merge la dealerul ales pentru a se înscrie în program. În această etapă, proprietarul va declarea dacă va păstra sau nu tichetul electronic pe care îl va primi sau îl va ceda unei alte persoane.
În cel de-al treilea pas producătorul de maşini ales introduce aplicaţia în sistemul electronic al Fondului de Mediu numele proprietarului şi numărul maşinii uzate şi va primi o notă de înscriere.
Pasul patru vine după confirmarea corectitudinii datelor de către Fondul de Mediu, când dealerul îi spune proprietarului că a primit acceptul să meargă la un colector autorizat şi să caseze autovehiculul în vederea obţinerii a certificatului de distrugere şi la Poliţie pentru radierea autovehiculului. Dacă radierea şi casarea nu sunt efectuate în maximum cinci zile proprietarul este eliminat din program şi îşi pierde tichetul.
În pasul cinci proprietarul se prezintă la dealerul auto ca să completeze dosarul de participare cu certficatul de distrugere şi de radiere a maşinii uzate. În această etapă proprietarul are la dispoziţie 25 de zile să-şi finalizeze procedura de achiziţie pentru autovehicul. În cazul în care acest lucru nu se întâmplă tichetul se pierfde şi reintră în sistemul naţional.
Pasul şase constă în emiterea de către dealerul de maşini, în termen de 90 de zile de la încheierea contractului de vânzare cumpărare, a unei facturi de  livrare a autovehicului nou.

Comments

comments

DISTRIBUIȚI