Poveşti de război. Ce înseamnă a fi top-cover în misiunile din Afganistan

671 views

Nu-i iadul pe pământ, dar nu-i nici liniştea de acasă! Este însă o experienţă unică în carieră având conştiinţa unei datorii bine făcute în slujba unui popor. Oricare ar fi el! Vorbim aici de militarii români care pleacă în teatrele de operații, locuri deloc accesibile şi total necunoscute pentru civilii care le văd numai la televizor sau citesc despre ele. Acomodarea unui militar aici în Afganistan nu este tocmai uşoară. Furtunile de nisip, aerul extrem de uscat şi diferenţele colosale de temperatură între zi şi noapte se resimt din plin.

M-am încăpățânat să scriu în fiecare săptămână de aici din Afganistan, m-am încăpățânat să le spun celor de acasă despre viața noastră a militarilor cu inima neinfricată, care reușesc de fiecare dată să dea dovada maturității profesionale și nu numai, să dea în cele din urmă dovada atitudinii de învingător. De fiecare dată am încercat să văd dincolo de cotidianul zilelor și al misiunilor, care vorba cuiva, ,,ne ocupă tot timpul”. Fiecare militar din compunerea acestui batalion, are o poveste cu mai multe subcapitole de viață, odată este povestea lui și a doua oară este povestea celui din jurul său, ca o completare sau mai bine zis ca o condiție sine qva non a conviețuirii într-un teatru de operații.

Vorbim aici și de unitatea echipei, a plutonului a companiei într–un cuvânt de realizarea uniunii generale…

Fruntaș Crăciun Dragoș, Compania 1 Dragon Wolves
„€A fi top-cover înseamnă să ai o mare responsabilitate, pe care ţi-o asumi până la capăt, indiferent de condiţiile meteorologice, dacă este zi sau noapte. Noi suntem ochii şi urechile patrulei, primii care reacţionăm în cazul unui incident. Pentru aceasta, toate echipamentele trebuie să fie în perfectă stare de funcţionare iar top-coverul trebuie să posede o serie de calităţi. Pe lângă atenţia distributivă excelentă, el trebuie să fie capabil să selecteze şi să aprecieze rapid ameninţările posibile din teren, să interpreteze corect orice mişcare suspectă pentru a o transmite rapid, în vederea desfăşurării acţiunii de întregul echipaj, în siguranţă, în conformitate cu procedurile standard de operare ale forţelor de coaliţie. Comunicarea rapidă şi corectă este punctul forte al echipei pentru buna desfăşurare a întregii misiuni.
Este foarte important să transmit orice informaţie către comandantul de echipaj sau de patrulă. De asemenea, comunic permanent cu şoferul MRAP-ului atât pe timp de zi, cât şi pe timp de noapte, atunci când vizibilitatea este scăzută şi îngreunează deplasarea patrulei. Un flux de comunicare există şi între noi, top-coverii, mai ales când este o distanţă mai mare între vehiculele de luptă atât în deplasare, cât şi în staţionare. Menţinem comunicarea prin semne şi semnale bine stabilite, dar intuiţia noastră este importantă, deoarece anticipează mişcările fiecăruia şi conduce către o sincronizare a acţiunilor noastre. Gândind subiectiv, top-coverul este primul expus în contactul direct cu intemperiile. Acestea nu trebuie să diminueze în niciun fel capacitatea noastră de reacţie.”

Autor: Locotenent-colonel Toni Ene

Citiți mai multe despre rolul unui top-cover pe:
https://www.armataromaniei.ro/blog/48087/top-cover

Comments

comments