Porcii omorâţi la ferma Macro de la Costeşti, gazaţi în maşini ermetice şi îngropaţi pe câmp, în moarte clinică. După declanşarea unui nou focar de pestă porcină africană în ferma de suine MACRO de la Costeşti, proprietarii au trecut, potrivit impunerilor legale, la omorârea şi îngroparea acestora. Nu mai puţin 24.000 de animale vor fi eutanasiate în zilele următoare.

Deşi operaţiunea deabia a început marţi, locuitorii din Costeşti sunt deja stresaţi şi afectaţi atât de mirosul lăsat în urmă de maşinile care transportă cadavrele cât şi de faptul că groapa în care sunt depozitaţi pare foarte aproape de oraş, unii estimând că nu e mai mult de 1 kilometru faţă de ultima casă din localitate.

Potrivit directorului DSVSA Argeş, Sorin Sorescu, s-au chinuit mult şi până să găsească şi această soluţie, date fiind multiplele inconveniente de care s-au lovit. “Nu, nici vorbă să fie prea aproape. Ca să găsim locul asta în câmp, am căutat mult şi ne-am depărtat destul, pentru că a trebuit să respecte nişte condiţii. Locul e avizat de reprezentanţii DSVSA, DSP, Apele Române, Prefectură. Apele Române trebuie să ne spună la ce nivel e pânza freatică şi acolo e chiar foarte sus! Am fost trei zile la rând subprefectul şi cu reprezentaţii tuturor instituţiilor, inclusiv cu cei veniţi de la Bucureşti, de la ANSVSA, pentru că au vrut şi ei să vadă situaţia la faţa locului. Sunt vreo 5 kilometri de fermă, vreo doi de la ieşirea din oraş. Eu zic că e o distanţă rezonabilă, totuşi!Camioanele trec pe centura ocolitoare şi ies în drumul către Roşiorii de Vede. E posibil să mai miroasă, dar miroase dioxidul de carbon cu care sunt gazate animalele, pentru că aceasta este soluţia prin care le putem eutanasia astfel încât să sufere cât mai puţin. Sunt încărcaţi vii în camioane etanşe, din cele folosite pentru cereale, şi sunt gazaţi în interior. Până ajung la groapă sunt în moarte clinică şi apoi sunt depozitaţi în spaţiul respectiv şi acoperiţi”.

Deşi autorităţile spun că şi-au luat toate măsurile de precauţie şi respectă toate cerinţele, din câte se pare, deranjul locuitorilor rămâne. Şi va continua mult timp de acum înainte, dat fiind că operaţiunea deabia a început şi vor urma multe zile, până vor fi omorâţi toţi cei 24.000 de porci.

Comments

comments