SPOVEDANIE Conform CNSAS, fostul primar din Ştefăneşti, preotul Dumitru Nistor, are un dosar întocmit de fosta Securitate, dar pe care SRI-ul încă nu vrea să-l claseze. De ce oare?
Una dintre figurile cele mai interesante de pe scena politică argeşeană a ultimilor ani a fost, fără îndoială, preotul Dumitru Nistor de la Ştefăneşti. Fost primar al oraşului în mandatul 2000 – 2004 din partea PSD, popa Nistor şi-a încercat din nou şansele pentru un nou mandat în 2008, atunci când a candidat din partea PDL.

N-a fost să fie, lumea nu l-a mai votat pe preot, însă, de atunci, Dumitru Nistor a rămas cu o tinichea de coadă, de care nu a scăpat nici până astăzi. Pentru că era bănuit de legături cu fosta Securitate, odată cu decizia de a candida la Primăria Ştefăneşti, pe numele preotului s-a cerut de la CNSAS şi confirmarea oficială dacă Dumitru Nistor a ciripit sau nu la Secu’. Răspunsul CNSAS a fost unul care n-a convins multă lume, la vremea respectivă: „Nu există date ori documente din care să rezulte calitatea de lucrător sau de colaborator al Securităţii în sensul legii cu privire la domnul Nistor Dumitru, fiul lui Gheorghe şi Floarea, născut la data de 24.X.1954, în Izvoru, judeţul Argeş”. Răspunsul oferit de CNSAS a fost aşadar unul general, din lipsa timpului de a verifica în detaliu toate datele din arhivele SRI, fapt pentru care preotul Nistor a şi declarat pe propria răspundere, la fel ca şi alţi candidaţi, de altfel, că nu a colaborat cu fosta Securitate.
La un an după alegeri însă, mai exact pe data de 13.04.2009, CNSAS revine cu un alt răspuns privind colaborarea lui Dumitru Nistor cu fosta Securitate. Şi ce să vedeţi? S-a găsit dosarul preotului, dar SRI-ul nu vrea să-l claseze. „În baza notei de constatare nr. S/Dl/l din data de 24.11.2008, întocmită de către direcţia de specialitate din cadrul Consiliului Naţional de Studiere a Arhivelor Securităţii, în care se regăsesc următoarele elemente: SRI a comunicat că domnul Nistor Dumitru figurează cu Fişă de evidenţă dar dosarul nu s-a clasat în arhivă”.
Adică, mai pe româneşte, părintele are cu adevărat dosar, dar care încă nu s-a clasat, fapt ce a dat naştere la tot felul de interpretări, mai ales în rândul preoţilor din Argeş, care consideră că Dumitru Nistor ar fi încă activ în sistemul „informatic”. Am stat de vorbă şi cu preotul Nistor despre acest subiect şi despre decizia CNSAS. „Habar n-am de ce s-a dat decizia în cauză aşa cum s-a dat, nici nu m-a interesat. De informat, nu aş fi avut cum, că nu am fost în vreo funcţie în care să fiu interesant. Eram doar un simplu preot”. Cât priveşte clasarea dosarului, adică faptul că documentele care se referă la persoana sa nu au fost trecute în arhivă, preotul nu are nici aici vreo părere. „Cine ştie de ce nu s-a făcut asta? Pe mine nu mă interesează! Poate şi acum ne urmăreşte cineva”. Curios este faptul că preotul Nistor nu a cerut să afle cine şi de ce l-a urmărit, dar şi de ce dosarul său nu se clasează. Oare de ce? Să fie el victimă, cum pretinde, sau se fereşte să deschidă subiectul de frică să nu scoată la iveală prea multe amănunte care l-ar putea incrimina?

Comments

comments

DISTRIBUIȚI