Joia trecută, de Sfânta Mărie Mică, ţiganii din toată ţara, în frunte cu regele lor, Dan Stănescu, s-au întâlnit la Costeşti de Vâlcea. Cum o astfel de întâlnire face deliciul presei, de la Costeşti s-a transmis în direct pe tot parcursul zilei, fiecare post TV încercând să prindă cele mai inedite imagini, cele în care kilogramele de aur sclipeau la gâtul şi pe mâinile ţiganilor.
Cel mai vânat de reporteri a fost însă regele internaţional al rromilor de pretutindeni, Dan Stănescu de la Costeşti-Argeş, pe care toate televiziunile se băteau să-l aducă în faţa camerelor de luat vederi. Când l-am văzut intrând în direct la Realitatea TV, primul gând a fost acela că Stănescu, cât se crede el de rege, îşi va da în petic, ca orice ţigan, şi nu va ezita să-şi etaleze aurul, dar mai ales puterea pe care i-o conferă zecile de mii de supuşi.

M-am înşelat şi eu la fel ca şi Corina Drăgotescu, Bogdan Chiriac sau academicianul Răzvan Theodorescu, analiştii care se pregăteau să le ofere telespectatorilor un spectacol, în direct, cu regele ţiganilor. Fără niciun fir de aur la gât sau pe mâini, Dan Stănescu le-a predat celor din studio o lecţie pe care puţini dintre politicienii din Argeş ar fi fost în stare să o ţină. Stănescu nu s-a lăudat nici cu averea sa, nici cu impresionanta masă de voturi pe care o controlează, ci pur şi simplu a vorbit despre condiţiile mizere de viaţă în care trăiesc ţiganii, despre situaţia din şcoli şi lipsa programelor sociale.
Parcă deranjaţi că regele le strică emisiunea, cei din studio au tăbărât cu tot felul de întrebări pe Dan Stănescu, încercând astfel să smulgă vreo perlă din gura „Majestăţii Sale”. Nimic deplasat, de ziceai că Dan Stănescu s-a pregătit cu cei mai mari analişti politici pentru un astfel de interviu. Convinsă, însă, că tot va scoate ceva memorabil de la Rege, Corina Drăgotescu l-a întrebat pe Dan Stănescu dacă ştie câte portofele s-au furat în timpul petrecerii de la Costeşti. Şi de această dată, Regele a fost la înălţime: „Domnişoară, ce tot o ţineţi cu un furat?… Nu spun că ţiganii mei nu fură un portofel sau o găină, dar, comparativ cu românii care au devalizat bănci, fonduri de investiţii şi fabrici, noi suntem mici copii. Acum vă pregătiţi să daţi şi aurul de la Roşia Montană la canadieni, în vreme ce noi, ţiganii, strângem la el din moşi – strămoşi…”.
Deşi mi-a plăcut cam tot ce a spus Regele pe parcursul intervenţiei sale de la Realitatea TV, nu pot să afirm că m-am transformat într-un fan al Casei Regale din Costeşti, dar nici nu pot să nu recunosc că Dan Stănescu are câteva clase peste mulţi dintre politicienii argeşeni.
Nu stă cu şpriţul în nas toată ziua, aşa cum face Adrian Moisescu, directorul de la Ape, care, în puţinul timp când se trezeşte la viaţă, doar măsluieşte licitaţii. Tot legat de Moisescu, mă gândeam acum ce şansă a ratat omul acesta. Dacă în orele pe care le-a petrecut la şpriţ ar fi citit măcar câte o pagină dintr-o carte, astăzi, Patapievici şi Andrei Pleşu ar fi stat la coadă pentru un autograf de la el. N-a fost să fie şi a ajuns director peste Apele din trei judeţe: Argeş, Olt şi Vâlcea.
Un alt personaj politic pe care sunt convins că Regele de Costeşti nu l-ar fi luat nici măcar consilier în staff-ul său este şeful CAS Argeş, Ştefan Ciocănel, iar motivul este unul singur: a băgat mâna în banii din Sănătate mai ceva ca un ţigan.
Despre alţi „puradei” din politica argeşeană, gen deputaţii Ion Burnei, Filip Georgescu, Andrei Gerea sau Sorin Buta, comparaţia cu Dan Stănescu se rezumă la un singur lucru: dacă Regele a mai ciordit câte ceva, a făcut-o fără imunitate, în vreme ce restul au ajuns miliardari la adăpostul funcţiei de parlamentar.
Nu închei înainte de a vă spune: „Deşteaptă-te, române!”, dar nu în felul în care a făcut-o Marcel Pavel.

Comments

comments

DISTRIBUIȚI