Polițistul Marian Godină – certat de şefi pentru că a luat permisul unui şofer în a cărui maşină se afla şefa de la Crucea Roşie Braşov

0
260

Marian Godină, polițistul de la Brigada Rutieră din Brașov, celebru pe internet pentru modul în care povestește activitatea sa la serviciu, a ajuns din nou în atenţia publică.

Din două motive! Unu: lansează o carte, ce se prefigurează a avea un imens succes de casă, socotind după numărul imens al precomenzilor făcute de cei interesaţi să o cumpere.

Doi: tocmai a făcut, din nou, public, un caz de presiune şi umilinţe din partea şefilor. Ultima mărturisire se referă la felul cum şefa Crucii Roşii Braşov şi inspectorul şef al IJP Braşov au încercat să muşamalizeze un caz amendat de Godină în trafic şi l-au ameninţat cu represalii pentru că nu a ţinut cont de funcţia doamnei în cauză!

Luni seară, poliţistul scriitor a povestit pe Facebook că pe 8 februarie a suspendat permisul şi a amendat un şofer care nu acordase prioritate la trecerea de pietoni. În maşina oprită se afla şi Luana Minea, director al Crucii Roşii Braşov, membru al Consiliului Judeţean din partea PSD şi membru al Autorităţii Teritoriale de Ordine Publică, care a intervenit în favoarea şoferului şi l-a ameninţat că îi va suna pe şefii săi să le spună că nu s-a comporatat corect. În aceeaşi zi, spune poliţistul, a fost chemat în birou de superiorul său.

Marian Godină: „Am fost de serviciu pe 8 februarie 2016, adică săptămâna trecută, şi am oprit o maşină al cărei şofer nu a acordat prioritate unui pieton, care a trebuit să se oprească pentru a nu fi lovit. M-am prezentat, i-am cerut actele şoferului şi i-am spus că i se va reține permisul. În timp ce mă duceam spre maşina poliției, de pe locul din dreapta față a maşinii oprite a coborât o doamnă care a venit la mine şi mi-a zis:
-Stați că nu e chiar aşa, stați să negociem că eu sunt directoarea de la Crucea Roşie Braşov şi colaborez cu şefii tăi.
-Vă rog să rămâneți în maşină.

Asta a fost singura replică a mea, iar doamna a urcat în maşină. Era clar că dăduse deja telefoane, dar nu a avut curaj să mă sune careva. Mi-am făcut treaba şi i-am reținut permisul şoferului, mai ales că Braşovul e în topul accidentelor cu pietoni loviți pe trecere. I-am explicat că poate face contestație la judecătorie iar dumnealui a spus că mai întâi se va duce la şefii mei. La scurt timp după întâmplare, colegul de pe echipaj a fost sunat de şeful Biroului Rutier Braşov şi întrebat dacă unul dintre noi a reținut vreun permis. Deja fusese anunțat.

La ieşirea din schimb am fost chemat la biroul şefului unde mi s-a reproşat că m-am purtat urât, nu m-am prezentat şi am avut un comportament neadecvat. În birou şi-a făcut apariția şi adjunctul şefului Poliției Mun. Braşov care mi-a prezentat situația de parcă fusese prezent:
-Nu era niciun pieton pe trecere, i-ai vorbit urât şi ai fost arogant. Există şi un martor.
-Ce martor?
Şeful a zâmbit şi mi-a zis ironic:
-Era unul pe trotuar care a văzut tot. Oricum nu te văd bine pentru că doamna face parte şi din ATOP ( Autoritatea Teritorială de Ordine Publică) şi ți-a făcut reclamație. Îți dai seama că se va duce şi la domnul chestor, pentru că are intrare acolo.

Astăzi, 15.02.2016, am fost chemat la Biroul de Control Intern unde a trebuit să dau explicații pentru comportamentul avut față de şofer. Doamna m-a reclamat că, deşi şoferul m-a întrebat cum mă cheamă, am refuzat să-i spun şi i-am zis pe un ton arogant că scrie pe procesul-verbal cum mă cheamă. Nu sunt dobitoc. Nu a deranjat pe nimeni comportamentul meu. A deranjat că mi-am permis să nu țin cont că doamna are funcție.Dacă era vorba de comportament, era competent Biroul de Control Intern de a soluționa reclamația. În schimb, eu am fost chemat la nici 5 ore de la întâmplare. Mamăăă, câtă promptitudine din partea şefilor, ce țin ei cont de reclamațiile cetățenilor. Sau e pentru că doamna aceea „a avut intrare”.

Şi tot pentru că nu sunt dobitoc şi ştiu foarte bine cum procedează aceşti şefi care se cred patroni, discuția dintre mine şi acel şofer am înregistrat-o cu telefonul.
Se aude foarte bine că i-am vorbit strict la subiect, ferm şi corect. Se aude şi cum mă întreabă cum mă cheamă şi îi răspund: Godină.
Oare se va sesiza cineva şi se va întreba de ce în 2016 se întâmplă ca un polițist să fie certat că işi face treaba?
Sunt curios.”

În reclamaţia scrisă, femeia susţine că agentul nu s-a prezentat şi a fost nepoliticos. Marian Godină o contrazice cu înregistrarea audio a momentului.

Poliţist M. Godină: Contestaţia se face în 15 zile, la Judecătoria Braşov. Aici aveţi dovada cu care mai circulaţi 15 zile.

Şofer: Las’ că mergem întâi la şeful tău, dacă nu aţi vrut să înţelegeţi…
Poliţist M. Godină: Eu v-am zis unde se face contestaţia.
Şofer: Cum vă cheamă?
Poliţist M. Godină: Godină. Poftiţi! Sănătate! O zi bună, la revedere!

Situaţia nu s-a limitat la atât! IGPR s-a autosesizat şi a trimis o comisie de anchetă la Braşov. Conducerea Inspectoratului braşovean s-a grăbit să anunţe că subiectul anchetei este chiar Marian Godină, lucru contrazis însă de un alt comunicat oficial al IGPR care a precizat că acest lucru nu e adevărat! Cu alte cuvinte, şefii săi sunt, de fapt, cei anchetaţi! „Marian Godină nu a făcut obiectul controlului demarat la IPJ Brașov. Acest control a vizat lămurirea aspectelor semnalate în spațiul public. După efectuarea primelor verificări de către Direcția Control Intern din I.G.P.R. a fost sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Brașov”, se arată în comunicatul Poliţiei Române.

Cele două zile de bâjbâieli şi declaraţii contradictorii din partea tuturor celor implicaţi în această poveste au avut însă şi efecte secundare. Mama poliţistului a ajuns de urgenţă la spital şi, supărat din această cauză, Marian Godină a ajuns să declare că se gândeşte să îşi dea demisia pentru a scăpa, el şi familia lui, de aceste umilinţe! Mulţi dintre fanii pe care îi are au sărit însă ca arşi şi l-au sfătuit să reziste, pentru a-şi duce la bun sfârşit misiunea de a reforma sistemul, misiune pe care şi-a propus-o şi ale cărei riscuri şi le-a asumat conştient când a început să vorbească deschis în spaţiul public despre neregulile din Inspectoratul de Poliţie Braşov şi când a scris cartea, în care sunt o mulţime de astfel de exemple, carte ce va fi lansată oficial pe 18 februarie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here