Poliţiştii au recuperat un adevărat tezaur furat de braconierii siturilor arheologice

3 monede Koson și o monedă Lysimach din aur, 1.050 de monede antice din argint, 102 artefacte din metal și 12 statuete şi vase ceramice au fost ridicate de polițiștii Direcției de Investigații Criminale, în urma unei acțiuni pentru combaterea infracțiunilor comise în dauna patrimoniului cultural national.

În perioada 24-26 februarie, polițiștii din cadrul Direcției de Investigații Criminale au desfășurat o acțiune în domeniul protejării patrimoniului cultural național.
Astfel, în prima zi a acțiunii, prin cooperare judiciară internaţională, polițiștii au reușit să recupereze, de la un agent comercial din Olanda, o monedă Lysimach din aur, ce a fost depusă în custodia Muzeului Național de Istorie a României din București.

Ulterior, polițiștii au efectuat percheziții la două galerii de artă din București și la domiciliile unor persoane, cu privire la care existau date că ar deţine bunuri sustrase din situri arheologice românești protejate.
În urma perchezițiilor, au fost identificate și ridicate pentru examinare mai multe loturi de bunuri arheologice: 3 monede Koson din aur, 1.050 de monede antice din argint (denari romani, tetradrahme etc.), 102 artefacte din metal (o armă dacică tip sica, depozite de unelte etc.) și 12 statuete şi vase ceramice (inclusiv aparţinând culturii Cucuteni).

Bunurile de patrimoniu au fost depuse în custodia Muzeului Naţional de Istorie a României, Bucureşti.
De asemenea, au mai fost indisponibilizate şi sunt în curs de examinare 2.000 de tablouri oferite la vânzare de către casele de licitaţii.

Sunt urmărite în continuare, prin INTERPOL, tezaurele care formează obiectul mai multor cauze: un tezaur de monede Lysimach, din aur (30 de kg.), din care s-au recuperat 37 piese; tezaure de monede Koson din aur (25 de kg.), din care s-au recuperat 1.038 de piese; un tezaur de monede Koson din argint, din care s-au recuperat 280 monede; 5 scuturi regale din fier, 11 brăţări spiralice din aur, tezaure de denari romani (imitaţii dacice) etc.

Urmărirea penală este efectuată de polițiștii din cadrul Biroului Patrimoniu al Direcţiei de Investigaţii Criminale – Inspectoratul General al Poliției Române și Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia.
La acțiune au participat și polițiști de la inspectoratele de poliţie judeţene Alba, Hunedoara şi Sibiu.
Suportul de specialitate a fost asigurat de Serviciul Român de Informaţii.

În perioada 1998 –・2015, grupări cuprinzând 34 inculpaţi, braconieri ai siturilor arheologice, dintre care 12 au fost condamnaţi definitiv pentru că au sustras şi exportat ilegal, au spălat pe piaţa antichităţilor tezaure monetare (stateri Koson, Lysimach etc.), brăţări spiralice din aur şi alte artefacte sustrase din siturile arheologice ale Munţilor Orăştie, monumente UNESCO, cauzând un prejudiciu de 2.500.000 de euro.

Conform evaluării experţilor, „柩oturile de monede din aur, recuperate recent, sunt stateri emişi de regele Koson (cca 44-29 a.C.), unul dintre urmaşii lui Burebista. Ele sunt singurele emisiuni dacice de aur care poartă o legendă scrisă cu caractere greceşti, menţionând numele suveranului emitent. Monedele au fost emise în ateliere monetare de la Sarmizegetusa Regia, în jurul anilor 44-29 a. C. Fapt excepţional, datorită acestor monede, cunoaştem azi mai multe nu numai despre istoria politică, viaţa economică, socială sau arta şi religia Daciei în anii care au urmat dispariţiei lui Burebista”・

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here