Poliţiştii argeşeni susţin proiectul Edward! 21 septembrie – Ziua Europeană fără decedaţi în accidente rutiere

Miercuri, 21 septembrie, poliţiştii argeşeni vor acţiona la nivelul judeţului Argeş pentru susţinerea proiectului Edward, în cadrul Campaniei naţionale de educaţie rutieră „Alege viaţa!”.

În perspectiva necesităţii asigurării şi menţinerii la nivelul judeţului Argeş a unui trafic rutier sigur, bazat pe respectarea legii, acţiunile desfăşurate de poliţiştii rutieri vor viza aspecte precum prevenirea şi combaterea excesului de viteză, a conducerii sub influenţa băuturilor alcoolice sau nerespectarea prevederilor legale privind portul centurii de siguranţă, întrucât comportamentul participanţilor la traficul rutier rămâne cel mai important obstacol în îndeplinirea obiectivelor în domeniul siguranţei rutiere.

Astfel peste 250 de poliţişti din structurile de poliţie rutieră şi ordine publică vor acţiona atât pe raza localităţilor cât şi pe drumurile naţionale şi europene pentru prevenirea traversărilor neregulamentare, pentru depistarea conducătorilor auto care nu acordă prioritate de trecere pietonilor angajaţi regulamentar în traversare, pentru respectarea regimului de viteză şi combaterea indisciplinei rutiere în rândul bicicliştilor şi conducătorilor de atelaje.

Totodată, poliţiştii din cadrul Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii vor fi prezenţi la Şcoala Ion Pillat din municipiul Piteşti unde vor învăţa elevii să circule disciplinat, pentru a nu deveni victime ale accidentelor rutiere.

Reprezentanţii Comisiei pentru Siguranţa Rutieră din cadrul Directoratului General pentru Mobilitate şi Transport al Comisiei Europene, împreună cu cei ai Organizaţiei Europene a Poliţiei Rutiere TISPOL, au lansat acţiunea „EDWARD – The European Day Without A Road Death” – Ziua europeană fără decedaţi în accidente rutiere, programată pe 21 septembrie a.c., în timpul Săptămânii Mobilităţii Europene.

Proiectul EDWARD este derulat pentru conştientizarea tuturor categoriilor de participanţi la traficul rutier cu privire la riscurile şi consecinţele la care se expun prin nerespectarea regulilor de circulaţie.

Viteza excesivă sau neadaptată la condiţiile de drum, conducerea sub influenţa alcoolului, folosirea neregulamentară a telefonului în timpul conducerii autovehiculului, conducerea unor autovehicule cu defecţiuni tehnice constituie o parte din factorii generatori de accidente de circulaţie. De asemenea, abaterile comise de biciclişti, motociclişti, mopedişti, căruţaşi şi indisciplina pietonală determină producerea de evenimente negative pe şosele.

Mulţi dintre conducătorii de vehicule pe două roţi, dar şi pietonii, îşi cresc singuri riscul de implicare în accidente rutiere, ignorând regulile de circulaţie sau căutând, pentru a scurta drumul, variante riscante.

Recomandări preventive:

Jurământul meu de siguranţă rutieră
Promit că:
Voi reaminti familiei mele, prietenilor şi colegilor să fie permanent atenţi la drum.
Voi aprinde luminile autovehiculului, pentru mai multă siguranţă.
Voi conduce cât de sigur, ca să pot oricând să respect toate regulile de circulaţie, atât la volan, cât şi pe motocicletă sau bicicletă.
Voi fi foarte vigilent şi atent la pietoni, biciclişti, copii, persoane în vârstă.
Voi conduce cu viteză în limitele legale.
Voi fi atent, mai ales când conduc pe lângă şcoli sau în locuri cu mulţi copii.
Nu voi conduce niciodată după ce am băut alcool sau după ce am consumat medicamente sau substanţe care mi-ar putea afecta siguranţa.
Mă voi asigura că am un câmp vizual cât mai larg şi voi menţine o distanţă de siguranţă faţă de autovehiculul din faţă.
Voi purta mereu centura de siguranţă şi mă voi asigura că toţi ceilalţi pasageri o poartă.
Nu voi utiliza telefonul mobil în timp ce conduc.
Mă voi asigura să nu fiu distras de nimic din afara sau din interiorul autovehiculului.
Voi da un exemplu de urmat pasagerilor mei, conducând cu calm și în siguranţă.
Haideţi să conlucrăm pentru a reduce mortalitatea şi accidentarea gravă pe drumurile Europei!
DRUM BUN!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.