Poarta Omului. Legendele spun că a fost făcută chiar de Zamolxis – Zeul dacilor

Poarta Omului se află în Parcul Național Cozia, la altitudinea de 1.250 m, în nord-estul Masivului Cozia, în zona numită Muntele Omul.

La Poarta Omului se ajunge relativ ușor, în aproximativ o oră de mers, plecând de la cabana din Vârful Cozia pe traseul turistic bandă roșie până în apropierea stânii de la Mocirle, după care se urmărește punctul roșu până la acest obiectiv natural.

Poarta Omului este o misterioasă realizare a naturii în granitul de Cozia, fiind formată dintr-un portal având înălțimea de 10 m și lățimea de 7 m. Bolta porții are o grosime de 7 m. Acesta este singurul loc prin care se trece dintr-o parte în alta a Muntelui Omul.

Peisajul montan din această zonă, cu păduri seculare, pășuni și stâncării impresionante este unul de poveste. Pe lângă aceste frumuseți, bogăția sălbatică a ecosistemelor naturale a adunat aici laolaltă o admirabilă floră și o mulțime de viețuitoare, din care nu lipsesc urșii, lupii, râșii etc.

De aici se pot observa până în zările cele mai îndepărtate : coroana semeață a crestei Munților Făgăraș cu vârfurile Suru, Negoiu, Moldoveanu, îndepărtații munți dinspre Obârșia Lotrului, o parte a platoului și Munților Bucegi, frumoasa Țară a Loviștei, zone întinse ale Munților Căpățânii cu părți din Buila și Vânturarița, Defileul Oltului și întinsele ținuturi sudice înspre Dunăre, cu armonia descrescătoare a munceilor, dealurilor și câmpiei românești.

În zilele cu cer senin, vizitatorii acestor locuri au impresia că pot atinge nu numai cu privirea ci și cu mâna toate aceste orizonturi.

Legendele locului spun că acest portal precum și încă șapte porți asemănătoare din Masivul Cozia au fost făcute chiar de Zamolxis zeul dacilor.

Zamolxis locuia într-o grotă secretă, inaccesibilă oamenilor de rând, chiar în munții Coziei, zonă denumită Kogaionul sau muntele Sfânt al dacilor. Cele câteva porți în piatră din Muntele Cozia, precum Poarta Omului, erau cunoscute numai ciobanilor din Țara Loviștei, fiind singurele locuri pe unde se trecea cu mioarele în transhumanță spre pășunile bogate din sudul acestor munți. Păstorii străvechi au transmis urmașilor locul secret de trecere prin munte, spunând că acesta este vechi de când lumea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.