PMP: Școlile trebuie redeschise. Nu putem izola educația

Candidatul PMP la Camera Deputaţilor Ioana Constantin susţine că şcolile trebuie redeschise, pentru că nu toţi elevii au acces la cursuri online.

Școlile trebuie redeschise! Nu putem izola educația. 1 din 2 elevi din România face ore pe telefon, aproape 30% dintre elevi și 43% dintre profesorii României nu au toate resursele logistice pentru școala online. Orele pe telefon nu înseamnă școală. Tabletele – afacere pentru mulți politicieni – nu asigură învățământ de calitate.
În mediul rural, unde semnalul la telefon e slab, acolo unde nu există curent electric, acolo nu există școală. Într-o familie cu mai mulți copii, e aproape imposibil să oferi acces la educație, chiar și în mediul urban.
În Spania, școlile funcționează, fără probleme majore legate de răspândirea îmbolnăvirilor. În Belgia, un stat puternic afectat de Coronavirus, au fost redeschise școlile, iar concluziile experților după primele două săptămâni sunt că ”impactul redeschiderii școlilor nu a fost vizibil în cifre”. În Franța, școlile nu au fost închise, iar autoritățile anunță chiar relaxarea restricțiile în perioada Crăciunului pentru ca cetățenii să se poată bucura de sărbători”, declară candidatul PMP.

”Avem obligația să investim mai mult și mai inteligent în viitor, în copiii României. În educație”

Nu ne putem preface că în România azi se face carte. Școala online nu este școală, cu toate eforturile profesorilor, elevilor și părinților. Școala trebuie protejată, e în centrul fiecărei comunități. Niciun elev nu trebuie lăsat în urmă, iar școala online lasă prea mulți copii în urmă, într-o Românie în care avem unul dintre cele mai mari procente ale abandonului școlar timpuriu și aproape 80.000 de copii care au unul sau ambii părinți plecați la muncă în străinătate.
Școlile trebuie redeschise în condiții de siguranță și asigurând urgent infrastructura școlară necesară, altfel distrugem generații. Pregătirea școlilor pentru a reprimi elevii și dascălii, asigurarea transportului în condiții de siguranță trebuie să fie prioritate la nivelul investițiilor.
Toate școlile trebuie conectate la Internet, în toate școlile trebuie să avem infrastructură școlară modernă și sigură pentru desfășurarea cursurilor. Alte state, precum Irlanda, au investit aproape 400 de milioane de euro pentru redeschiderea școlilor – pentru remodelarea sălilor de curs, pentru curățenie și igienă. Nu există cost prea mare când vorbim despre educație și despre formarea de generații. Mai ales într-o țară ca România care a lăsat învățământul pradă. Criza Coronavirus a accentuat vulnerabilități ale sistemului nostru de învățământ și avem obligația să investim mai mult și mai inteligent în viitor, în copiii României. În educație”, a completat Ioana Constantin.

Material realizat de Editura Realitatea Argeșeană la comanda PMP – Organizatia Județeană Argeș, Cod unic de identificare mandatar financiar 11200012.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here