Administraţia Bazinală de Apă Argeş Vedea a prezentat situația hidrologică în bazinul hidrografic Argeș – Vedea în urma precipitaţiilor care cad neîntrerupt de duminică seară.

În ultimele 24 ore, la stațiile hidrometrice din bazinul hidrografic Argeș –・Vedea s-au înregistrat precipitații generalizate, însemnate cantitativ, de aproximativ 30 l/mp. Izolat, în bazinul hidrografic superior al râului Vedea, cantitățile de precipitații au depășit 40 –・50 l/mp. La Stația Meteo Pitești s-au înregistrat – 32.8 l/mp.

Ploile înregistrate la nivelul bazinului hidrografic Argeș-Vedea, în perioada 2 – 3 iulie 2017, au dus la depășirea pragul critic de precipitații la următoarele stații hidrometrice: SH Ciobani, r. Cotmeana- 18,0 l/mp, SH Arefu, r. Arefu – 17,1 l/mp, SH Căpățâneni, r. Argeș- 17,1 l/mp, SH Furculești, r. Urlui- 15,0 l/mp, SH Teleormanu, r. Teleorman- 29,0 l/mp, SH Piscani, r. Râul Târgului- 15,2 l/mp, SH Mioveni, r. Argeșel- 15,2 l/mp, SH Ciobani, r. Cotmeana- 26,0 l/mp.

La ora actuală nu se înregistrează depășiri ale cotelor de apărare la stațiile hidrometrice din BH Argeș- Vedea.

Lacurile de acumulare din administrarea Administrației Bazinale de Apă Argeș -Vedea sunt exploatate conform Regulamentelor de Exploatare, neexistând probleme. În data de 03.07. 2017 ora 08.00, nivelul apei în toate lacurile de acumulare este sub NNR (nivelul normal de retenție). Volumul de apă stocat în acumulările de bazinul hidrografic Argeș – Vedea este de 551.92 mil. mc (74.3 % din capacitatea totală de retenție).

În data de 01.07.2017 ora 16:00 a fost transmisă tuturor Sistemelor de Gospodărire a Apelor / Sistemelor Hidrotehnice Independente din administrare și tuturor instituțiilor din județul Argeș implicate în gestionarea situațiilor de urgență generate de fenomene hidrometeorologice periculoase, AVERTIZAREA HIDROLOGIĂ nr. 29 referitoare la scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale, creşteri de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale COTELOR DE APĂRARE în intervalul 02.07.2017 ora 20:00 – 04.07.2017 ora 18:00.

La nivelul ABA Argeș -Vedea este instituită starea de permanenţă hidrologică pe toată durata avertizării, fiind activat Comitetul Operativ pentru Situații de Urgență ; a fost dublat personalul operativ de tură al dispeceratului de gospodărire a apelor, intrând în permanență la sediu și serviciul Prognoze Bazinale Hidrologie si Hidrogeologie pentru colectarea într-un ritm dublat a precipitațiilor, debitelor și nivelurilor cursurilor de râu. Comitetele Locale pentru Situații de Urgență din localitățile vizate de avertizare, au fost informate asupra fenomenelor care se pot produce, recomandându-se supravegherea punctelor critice și a secțiunilor de scurgere a apei, poduri, podețe.

Având în vedere că Avertizarea Meteorologică COD PORTOCALIU referitoare la precipitații abundente și instabilitate atmosferică, a fost prelungită până în data de 4 iulie 2017 ora 10.00, recomandăm în continuare tuturor Comitetelor Locale pentru Situații de Urgență menținerea stării de atenție pe toate cursurile de râu și în special pe văile torențiale.

Comments

comments