Platformă online pentru reacțiile adverse apărute după vaccinul anti-COVID

Platformă online pentru reacțiile adverse apărute după vaccinul anti-COVID. Agenția Națională a Medicamentului a lansat astăzi o platformă online, unde atât pacienții cât și medicii pot raporta reacțiile adverse apărute după vaccinare. Aici se completează un formular cu datele personale, numărul adeverinței de vaccinare, informatii despre efectele adverse și medicamentele luate. Fișele ajung la ANM, iar aici se centralizează. Se va ține o evidență a numărului de pacienți care reclamă efecte adverse și a tipului de reacții.

„Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din România pune la dispoziţia pacienţilor şi a profesioniştilor din domeniul sănătăţii noile fişe de raportare a reacţiilor adverse suspectate post-imunizare la vaccinurile împotriva COVID-19”, informează Comitetul naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva COVID-19.

Fişa de raportare poate fi accesată pe site-ul anm.ro, în secţiunea – VACCINARE COVID-19.

Este a doua zi de vaccinare în România, iar de ieri şi până astăzi la Institutul Matei Balş din Capitală s-au vaccinat aproximativ 200 de cadre medicale.

Campania de vaccinarea a început duminică, 27 decembrie, în toate cele 10 spitale de boli infecțioase aflate în prima linie în lupta împotriva COVID-19.

Dozele de vaccin din prima tranșă – cele peste 3.000 de vaccinuri cu valoare de primă administrare – au fost alocate pentru vaccinarea personalului medical din cele zece unități medicale aflate în prima linie în lupta cu COVID-19.

În funcție de necesarul solicitat de fiecare dintre spitale, alocările pot fi oricând modificate în funcție de cererea unităților.

Dozele anti-COVID vor ajunge în România și în zilele următoare, în timp ce autoritățile încă administrează prima tranșă. Doar 1.000 dintre cele 5.000 de cadre medicale programate în primul val au fost vaccinate în prima zi, iar astăzi continuă imunizarea.

Dr. Sorin Petrea, medic epidemiolog Institutul Matei Balş a vorbit la Antena 3 despre campania de imunizare: ”Suntem foarte încântați că putem să ne vaccinăm!”

”M-am simțit din punct de vedere medical, foarte bine, fără efecte adverse, aș spune chiar și foarte fericit, că am reușit să prind momentul vaccinării care a venit neașteptat de repede și la noi în țară, noi românii fiind obșnuiți câteodată să credem, că la noi lucrurile se întâmplă mai târziu, mai greu. Iată că s-a întâmplat repede și bine și toți de aici din Institut suntem foarte încântați că putem să ne vaccinăm. Eu, de exemplu, mai am și o vârstă și cu cât vârstă este mai mare, și riscul de a evolua mai prost la infecția cu SARS-CoV-2 este mai mare.

Pot să spun că am făcut la viața mea toate vaccinurile obligatorii și pe cele facultative, care pentru noi erau de făcut liber consimțit, dar conștienți că trebuie să le facem. Deci noi suntem super vaccianți, iar acest vaccin l-am făcut cu toată încrederea. Ca reacții adverse, dintre colegi nu am auzit decât câteva doamne care au spus că simt locul unde au fost înțepate dacă îl caută, deci nu s-au plâns de dureri, febră, frisoane sau altele, deci nici lucruri mărunte nu s-au întâmplat”.

Reacţia medicului despre platforma online unde românii pot transmite reacțiile adverse apărute după vaccinare

”Noi chiar vrem să facem lucrul acesta. Intră chiar ca obligație profesională să o facem, așa că toate informațiile pe care le vom aduna, le vom transmite fiecare în parte și le vom centraliza și pentru noi, pentru a prelucra, să avem și noi o imagine despre ce se întâmplă”, a spus Sorin Petrea, medic epidemiolog Institutul Matei Balş.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.