Plata cu cardul, posibilă în sfârșit în mijloacele de transport din Pitești.

Piteștiul este cel de-al șaptelea oraș din România care introduce plata cu ajutorul cardurilor contactless în autobuze

S.C. PUBLITRANS 2000 S.A, în colaborare cu Banca Comercială Română (BCR), va pune la dispoziţia publicului călător o nouă metodă de plată electronică, privind plata călătoriei pe bază de bilet. Plata se va efectua direct în mijloacele de transport, prin carduri bancare cu tehnologie contactless, emise oriunde în lume sub sigla Mastercard sau Visa, indiferent de banca emitentă a cardului.

Echipamentele electronice de tip POS se vor monta câte două pe fiecare autobuz din cele 86 existente în parcul auto al societăţii, la acest moment fiind deja 6 autobuze în care sunt active aceste echipamente. Ritmul implementării sistemului este de 10 autobuze pe zi, pentru a se finaliza până la 1 iunie procesul, pe toată flota.
Sunt comercializate doar bilete cu o călătorie, în valoare de 2,00 lei, nu se percepe nici un comision la tranzacţie, iar valabilitatea unui bilet este de 45 de minute de la momentul eliberării, corespunzător unui timp egal cu al celei mai lungi călătorii Arpechim – Bascov, numai în mijlocul de transport unde a fost realizată tranzacţia.

Sistemul a mai fost implementat şi în alte oraşe din ţară, Piteştiul fiind al şaptelea oraş, alături de: Timişoara, Arad, Iaşi, Sibiu, Reşiţa şi Ploieşti. Toate costurile de implementare şi mentenanţă sunt suportate de BCR.

Instrucțiuni de utilizare

Se apropie cardul bancar contactless de aparat (POS). După aprobarea plăţii, care durează doar câteva secunde, dispozitivul eliberează o chitanţă pe care sunt imprimate toate datele necesare utilizării acesteia ca bilet de călătorie.

Pe chitanţă se tipăreşte: denumirea operatorului de transport, numărul de autobuz, data, ora, minutul şi secunda emiterii, tipul cardului utilizat, iar în partea de jos un cod QR. Acest cod QR poate fi scanat prin intermediul unui smartphone, cu ajutorul unei aplicații specializate pentru scanarea unor astfel de coduri.

Acest cod, odată scanat, vă va trimite către site-ul societăţii www.publitrans2000.ro, la secţiunea “Harta trasee şi orare staţii”, unde se poate accesa atât traseul, cât și orarul oricărei linii de transport. Beneficiul scanării acestui cod constă în faptul că se pot obţine informaţii din timp pentru planificarea călătoriei.

Ne-am propus odată cu achiziţionarea de autobuze noi să modernizăm şi să facem cât mai atractiv transportul public în municipiul Piteşti. Alături de proiectele depuse şi care ne dorim a fi finanţate din fonduri europene privind modernizarea transportului public local şi anume: reabilitarea tututror staţiilor reţelei de transport public, achiziţionarea unui număr de 40 autobuze electrice, implementarea unui sistem de e-ticketing în transportul public, mi-am dorit să venim în sprijinul locuitorilor oraşului oferindu-le acestora posibilitatea achiziţionării titlurilor de călătorie cu carduri contactless” a declarat Cornel Ionică, primarul municipiului Pitești.

“€Suntem mândri că putem aduce sistemul de plată contactless în transportul public și la Pitești. Oricine are un card contactless va putea să cumpere biletul valabil pentru o călătorie direct din cele 86 de autobuze deținute de S.C.Publitrans 2000 S.A. Nu ne vom opri aici. Vom face în continuare demersuri pentru ca toți clienții noștri să aibă parte de un transport public adaptat secolului în care trăim. De aceea, sperăm că anul acesta să putem implementa și sistemul de taxare electronică (e-ticketing) pe autobuzele Publitrans” a declarat Manuel Rotaru, directorul general al S.C.Publitrans 2000 S.A.

“€Ne bucurăm că Piteștiul s-a alăturat orașelor în care călătoria cu mijloacele de transport în comun se poate realiza cu ajutorul cardurilor contactless. Introducerea unei astfel de soluții de plată reprezintă o normalitate în condițiile în care peste 80% din piața de carduri este contactless, iar plățile contactless au devenit ceva firesc în comportamentul utilizatorilor de carduri. Vom investi în continuare în programul integrat Smart City și suntem convinși că, alături de partenerii noștri, vom lansa soluții similare și în alte orașe” a declarat Ciprian Nicolae, Șef Departament Acceptare Carduri BCR.

Comments

comments