Piteştiul va avea o hartă a zgomotului de…miliarde

Argeşul – şi mai ales Piteştiul – se află în top atunci când este vorba despre numărul de maşini pe cap de locuitor, dar şi la numărul de autoturisme care tranzitează oraşul. Din această cauză, municipiul nostru se află pe lista aglomeraţiilor urbane obligate de Uniunea Europeană să facă o hartă de zgomot în baza căreia, ulterior, să ia măsuri pentru diminuarea decibelilor ambientali. Cum, până la jumătatea acestui an, Primăria Piteşti trebuie să prezinte, alături de alte 25 de oraşe din ţară, respectivele hărţi, administraţia locală a organizat o licitaţie pentru selectarea firmei care să se ocupe de acest aspect.

Bugetul alocat iniţial de către Primăria Piteşti a fost de 3,5 miliarde de lei. La licitaţie, s-au prezentat patru firme. În final, a fost declarat câştigător Institutul de Cercetări în Transporturi Incertrans SA, care a venit cu o ofertă de aproape 1,9 miliarde de lei. O fi mult, o fi puţin? Cert este că a fost cea mai mică ofertă.
Realizarea hărţii de zgomot a Piteştiului constă în: cartarea zgomotului pentru municipiul Piteşti; elaborarea hărţilor strategice de zgomot, elaborarea planurilor de acţiune destinate gestionării zgomotului şi a efectelor acestuia în oraş. Pentru Piteşti, trebuie întocmite baze de date pentru următoarele surse de zgomot: traficul rutier, căile ferate, zonele industriale, alte surse de zgomot care contribuie în mod considerabil la producerea zgomotului. Hărţile digitale de bază pentru Piteşti trebuie să fie întocmite în format 3D. La ceastă oră, se ştie că cele mai zgomotoase zone din Piteşti sunt Prundu şi Nord. După realizarea hărţii, municipalitatea va avea obligaţia fie să monteze panouri speciale pentru atenuarea zgomotului, fie să planteze copaci acolo unde zona permite.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.