Pitești. Măsuri recomandate pentru prevenirea inundațiilor

sursa foto: Primăria Pitești

Sistemul de canalizare al municipiului Pitești este mixt, preluând și separat, dar și în comun apele uzate și apele pluviale, care ulterior sunt transportate la staţia de epurare pentru curățare şi evacuare în râul Argeş.

Dezvoltarea oraşului şi extinderea zonelor metropolitane, în care reţeaua de canalizare este una exclusiv menajeră şi care se descarcă în reţeaua de canalizare a municipiului Piteşti, favorizează apariţia frecventă a funcţionării în regim înecat în perioadele cu ploi abundente. Această situaţie, împreună cu blocajele accidentale, poate duce la inundarea zonelor adiacente de deversare (subsolurile blocurilor, străzi, amplasamente sub cota de racordare).

Un debit mare de ape pluviale preluate de reţeaua de canalizare produce dificultăţi în funcţionarea sistemului:
– reţeaua de canalizare intră sub presiune, iar debitele suplimentare de apă uzată circulă temporar spre amonte, provocând inundaţii ale imobilelor aflate sub cotă;
– conductele sunt colmatate de deşeuri şi alte materiale antrenate de la suprafaţă de debitul mare de apă, ceea ce duce la suprasolicitarea sistemului şi generarea de costuri suplimentare;
– în staţia de epurare, apele pluviale diluează apa uzată menajeră, fiind afectată treapta biologică de epurare, pentru readucerea în stare normală de funcţionare a staţiei fiind necesar un consum mai mare de reactivi şi energie electrică.

Pentru prevenirea inundaţiilor, recomandăm proprietarilor de imobile montarea cu costuri proprii de clapete antirefulare pe coloanele de scurgere, prin această măsură captările de ape pluviale fiind eliminate în regim controlat. De asemenea, recomandăm ca apele meteorice colectate de pe acoperişuri şi platforme betonate să nu fie dirijate prin burlane şi jgheaburi către reţeaua de canalizare menajeră, pentru a preveni refularea canalelor colectoare. Respectând aceste recomandări contribuim la bună funcţionare a întregului sistem de canalizare!”, transmite municipalitatea piteșteană.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.