Piteștenii de pe ambele maluri ale Prutului, împreună de Ziua Națională a României

Piteștenii de pe ambele maluri ale Prutului, împreună de Ziua Națională a României. Dacă ne gândeam că Piteștiul este unic în România sau în lume, aflați că nu e așa. Pe cealaltă parte a Prutului, în Basarabia istorică, în raionul Leova, comuna Beștemac, există un cătun, o comunitate mică, numită… Pitești! Cu oameni gospodari, harnici și talentați!

Împreună cu primarul lor, Vasile Moraru, și deputatul Chiril Moțpan, o parte dintre ei au fost prezenți zilele acestea la Pitești, pentru a sărbători împreună Ziua Națională a României.

După ce marți, 30 noiembrie, la Filarmonică, ansamblul folcloric „Țărăncuța” a fost parte din spectacolul dedicat sărbătorii naționale, alături de Ansamblul Folcloric „Zavaidoc” și de Grupul Folk „P620”, iar de 1 decembrie delegația piteșteană de peste Prut a fost primită, în cadru oficial, la Primăria Pitești, de întreaga conducere a comunității noastre, în frunte cu primarul Cristian Gentea.

Oaspeții au fost așteptați cu pâine și sare, după datină, la intrarea în primărie. Conferința de presă ce a urmat a fost ocazia potrivită pentru a împărtăși impresii și informații despre cele două localități cu același nume, precum și idei pentru proiecte viitoare comune.

Sentimentul de apartenență la același neam, prin istoria, credința și limba maternă, a fost exprimat, în cuvinte calde, de către cei care au luat cuvântul, schimbul de experiență cultural fiind un prim pas pentru construirea unei legături trainice între cele două comunități care împărtășesc și același nume: Pitești! Oaspeții s-au arătat încântați de găzduire, de locurile frumoase pe care orașul și județul nostru le oferă vizitatorilor, dar și de oamenii pe care i-au cunoscut și care s-au bucurat de experiența întâlnirii cu frații moldoveni.

Atmosfera a fost una caldă, de sărbătoare și prietenie. Evident, oaspeții au primit daruri reprezentative pentru orașul nostru, printre care și bulbi de lalea din soiul Tulipa Pitești, un hibrid creat special pentru noi și singurul soi din lume creat de floriștii olandezi ce a fost botezat cu un nume din afara Olandei.

Delegația a fost reprezentată și la ceremoniile oficiale desfășurate la Mioveni, cu prilejul Zilei Naționale, sărbătoare care va avea, de acum înainte, pentru piteșteni, încă o semnificație aparte: cunoașterea unui Pitești mai mic, dar cu aceeași inimă românească!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here