Filarmonica Piteşti organizează joi, 12 mai, de la ora 19.00, la Casa de Cultură a Sindicatelor Piteşti, un nou concert simfonic.

Dirijorul Petre Sbârcea revine la pupitrul orchestrei simfonice a instituţiei, pianistul Matei Varga fiind la prima colaborare cu orchestra simfonică din Piteşti.

În program: Frédéric Chopin – Concertul  nr. 2 pentru pian şi orchestră în fa minor, op 21, Filip Lazăr – Concerto Grosso pentru orchestră nr. 1, op. 17, şi Felix Mendelssohn-Bartholdy – Simfonia nr. 4, Italiana.
 
Fost elev al maeştrilor Sergiu Celibidache şi Antonin Ciolan, Petre Sbârcea şi-a perfecţionat studiile în arta dirijorală în Franţa, Italia şi Statele Unite ale Americii. De-a lungul carierei, a fost dirijor titular la Opera Română din Cluj-Napoca şi Filarmonica de Stat Sibiu. Invitat permanent al orchestrelor din Germania, Ungaria, Italia, Austria, Franţa, Belgia, Rusia, Olanda, Elveţia, Luxemburg, Republica Moldova, Adzerbaidjan, Iran, dar şi al operelor şi filarmonicilor din România, maestrul Petre Sbârcea este şi în prezent profesor la Academia de Muzică din Cluj-Napoca, disciplina dirijat orchestră.

Activitatea artistică a dirijorului Petre Sbârcea a fost încununată cu numeroase premii şi distincţii, dintre care amintim Ordinul „朞eritul Cultural”・al României şi Medalia „朞ascagni”・Italia). Petre Sbârcea a dirijat concertul de închidere a stagiunii a VIII-a a Filarmonicii Piteşti. 

Unul dintre cei mai importanţi tineri pianişti ai generaţiei sale, Matei Varga a absolvit Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti. După debutul de la Carnegie Hall, s-a stabilit în S.U.A., la New York, unde şi-a desăvârşit pregătirea muzicală. A susţinut numeroase recitaluri, concerte camerale şi concerte simfonice în întreaga lume. Dintre marile oraşe amintim: Paris, Barcelona, Tokyo. Este laureat al concursului Internaţional „曩eorge Enescu”・şi al altor concursuri de la New York, Porto, Barcelona. În ţară, a concertat, ca solist, cu Filarmonica „曩eorge Enescu”・şi Orchestra Naţională Radio Bucureşti.

Comments

comments