Peste 50% dintre românii de peste 65 de ani au cataractă. Tratamentul este unul singur – chirurgical

344 views

Cataracta reprezinta opacifierea cristalinului, ceea ce cauzeaza probleme vizuale. Cel mai obisnuit tip este cel legat de vârsta. Peste 50% dintre persoanele de peste 65 de ani au cataracta, anunta Societatea Română de Oftalmologie. Potrivit unui studiu, 80% din respondenţi nu stiu mai nimic despre cataractă, iar 45% nu stiu decât un simptom sau nu îl stiu nici pe acela. În fazele incipiente, iluminarea mai puternica si ochelarii pot scadea problemele vizuale legate de cataracta.

Unul din doi oameni care au peste 60 de ani poate fi afectat de cataractă. Odată cu creşterea vârstei, acest lucru este mai evident şi mai des întâlnit şi pacienţii constată mai frecvent acest lucru, mă refer la peste 70 de ani, practic, doi din trei au cataractă, trebuie să se opereze. Vârsta de 60 de ani este perioada a treia de viaţă şi în această perioadă cataracta este frecvent întâlnită”, a declarat conf. dr. Mircea Filip, preşedintele Societăţii Române de Oftalmologie, într-o conferinţă de presă.

Ce este cristalinul?

Cristalinul este o parte a ochiului, cu forma de lentila, care ajuta la focalizarea luminii pe retina. Retina este un strat al ochiului sensibil la lumina, care trimite semnale vizuale la creier. La ochiul normal, lumina trece prin cristalin si se focalizeaza pe retina. Pentru a produce o imagine clara, cristalinul trebuie sa ramâna transparent.

Ce este cataracta?

Cristalinul este compus în cea mai mare parte din apa si proteine. Proteinele sunt astfel aranjate încât sa lase lumina sa treaca si sa se focalizeze pe retina. Uneori unele proteine se grupeaza, ceea ce poate produce încetosarea unor mici portiuni ale cristalinului, blocând o parte din lumina sa ajunga la retina si interferând vederea. Cataracta este opacifierea cristalinului.
În fazele incipiente, cataracta poate sa nu reprezinte o problema. Încetosarea poate afecta doar o mica parte a cristalinului. În timp, cataracta poate evolua , încetosarea cuprinzând o portiune tot mai mare a cristalinului, diminuând vederea. Deoarece mai putina lumina ajunge la retina, vederea poate deveni neclara.
Care sunt simptomele?

Cele mai frecvente simptome ale cataractei sunt:
– Vedere încetosata
– Probleme de sensibilitate la lumina. Acestea se pot referi la: farurile care par prea stralucitoare noaptea, stralucirea exagerata a lampii sau a luminii soarelui, sau aparitia unui halou în jurul luminilor
– Culorile par fade
– Vedere nocturna slaba
– Vedere dubla sau multipla, care dispare odata cu evolutia cataractei
– Schimbarea frecventa a ochelarilor
Aceste simptome pot fi un semn si al altor boli oculare. Daca prezentati unul dintre aceste simptome, apelati la un oftalmolog.
La debutul cataractei se poate sa nu se observe schimbari ale vederii. Cataracta are tendinta sa se accentueze încet, astfel ca vederea se înrautateste treptat. Unele persoane cu cataracta observa ca vederea de aproape se îmbunatateste brusc, dar este doar temporar.

Cum se trateaza?

În cataracta incipienta, vederea se poate îmbunatati folosind alti ochelari, lupe sau lumina mai puternica. Folosirea unor colire (picaturi de ochi) cu ioduri si vitamine (de ex. Rubjovit) poate încetini evolutia. În ultimul timp s-a constatat ca suplimentarea aportului de glutation, vitamine si antioxidanti, prin compusi farmaceutici bine dozati, poate preveni dezvoltarea cataractei.
Cataracta matura se trateaza chirurgical. Operatiile de cataracta sunt cele mai frecvente operatii oftalmologice. Astfel se înlatura cristalinul opacifiat si se înlocuieste cu un cristalin artificial. Mai nou se folosesc si procedee chirurgicale complexe pe baza de ultrasunete (FACO) care se pot efectua ambulator, nemaifiind necesara internarea de lunga durata.

Potrivit specialiştilor, în ţară se fac 94.000 de operaţii de cataractă. În România există 75 de spitale cu departament oftalmologic şi 86 de clinici private cu bloc operator de oftalmologie, fiind înregistraţi 1.200 de medici oftalmologi, dintre care 260 sunt chirurgi. Pentru realizarea intervenţiei, casele de asigurări alocă fonduri, valoarea compensată a acestor cristaline fiind de 284 de lei în limita fondurilor disponibile, indiferent de tipul acestuia. În privat, costul operaţiei este cuprins între 1.500 şi 5.500 de lei.

Comments

comments