Tot mai mulţi argeşeni aleg învăţământul privat pentru copiii lor! Acest lucru este demonstrat de numărul din ce în ce mai mare de copii luaţi în evidenţă în instituţii de învăţământ particulare, peste 3.000 în acest an, precum şi de faptul că, dacă în urmă cu doar câţiva ani în Argeş funcţionau doar câteva grădiniţe private, acum există un număr cu mult mai mare de astfel de unităţi, şi, în plus, există învăţământ privat şi la nivel primar, gimnazial şi chiar liceal.

Potrivit sintezei realizate de Inspectoratul Şcolar Argeş, în anul şcolar 2013 – 2014 funcţionează în judeţ un total de 23 de unităţi de învăţământ private. 13 se află în primii doi ani de funcţionare şi au autorizaţie provizorie, iar alte 10 sunt deja acreditate. În total, în aceste unităţi sunt înscrişi 3.020 de elevi. La capitolul grădiniţe, avem în Argeş 12 unităţi private cu peste 400 de copii, iar taxa lunară este de 150 – 200 de euro de copil. Printre serviciile extra incluse în aceste taxe se numără cursuri pentru diverse aptitudini, de la pictură, canto, dans la echitaţie sau înot, abonamente la salină sau la dentist, plus o normă de hrană şi condiţii mai bune decât în grădiniţele de stat.

Învăţământ privat pentru clasele I-VIII

Cererea pentru învăţământul privat s-a extins şi, odată cu ea, unele unităţi cu program doar pentru preşcolari au extins oferta şi pentru învăţământul primar şi gimnazial. Este cazul Şcolii „Sfântul Iacob” din Câmpulung, care are acum inclusiv clasele I-VIII. Anul acesta o altă grădiniţă din Piteşti, „Castelul Piraţilor”, a primit aprobare pentru a organiza clasa I, deci pentru a începe ciclul primar. Şi la capitolul liceu peisajul s-a îmbogăţit anul acesta cu o unitate, Liceul FEG, care se alătură Colegiului Ecologic, ce funcţionează deja de câţiva ani buni. În ce priveşte învăţământul postliceal, Argeşul dispune de una dintre cele mai numeroase reţele de învăţământ privat din ţară, nu mai puţin de 6 şcoli având aviz sau chiar acreditare de funcţionare, după cum ne-a declarat prof. Mihaela Crişan, inspector pentru problemele de învăţământ privat de la ISJ Argeş. „Toate unităţile de învăţământ privat din Argeş, fiindcă nu avem doar în Piteşti, ci şi în alte oraşe şi chiar în mediul rural, funcţionează sub egida unor fundaţii sau asociaţii, româneşti sau chiar cu susţinere internaţională. Este cazul Şcolii „Sfântul Iacob” din Câmpulung, şcoală catolică, susţinută prin intermediul unei astfel de fundaţii, în care este implicat chiar Guvernul Irlandei. Faptul că şi-a creat un renume deja e atestat de numărul mare de elevi, 512 în acest an, din care însă doar 5 sunt de religie catolică, restul fiind copii ortodocşi, pentru care părinţii au considerat că unitatea e una potrivită. Ei au ajuns acum să aibă chiar şi clasa a opta!”, ne-a mai declarat prof. Crişan.

 

Comments

comments

DISTRIBUIȚI