DISCRIMINARE În timp ce unii au luat sute de miliarde despăgubire, mii de alţi foşti proprietari s-ar putea alege cu doar 15% din valoarea proprietăţilor naţionalizate de comunişti, sumă plătibilă în… 10 ani. Gravele nereguli constatate la Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), autoritatea care a gestionat din 2005 procesul de despăgubire a persoanelor ale căror proprietăţi au fost naţionalizate în perioada comunistă arată că procesul de despăgubire a fost viciat, iar resursele cheltuite nu au ajuns la persoanele îndreptăţite.
La şapte ani de la înfiinţarea ANRP şi a Fondului „Proprietatea”, statul a terminat banii de despăgubiri şi acum, în lipsă de idei şi de soluţii viabile, a propus plafonarea plăţilor la nivelul a doar 15% din valoarea proprietăţii, bani pe care foştii proprietari ar urma să îi primească eşalonat, pe durata a … 10 ani. Dacă o astfel de propunere va deveni prevedere legală, mai mult de 2.000 de argeşeni care aşteaptă de peste 10 ani să li se facă dreptate ar rămâne păgubiţi… a doua oară. „Noi sperăm ca această propunere să nu treacă de Parlament, pentru că ar fi un dezastru! Nu e corect! Unii au primit deja chiar mai mult decât aveau dreptul, iar alţii rămân fără nimic! Din Argeş au fost depuse la ANRP circa 3.600 de dosare de despăgubire. Nici 19% dintre ele nu au fost însă rezolvate de 10 ani! După estimările noastre, ar mai fi mai mult de 2.500 de cereri care nu au fost soluţionate până acum şi care ar putea să intre sub incidenţa noii legi. Exact nu ştie însă nimeni numărul lor, pentru că, aşa cum s-a spus, s-au găsit mii de dosare care nici măcar nu au fost citite, iar cele date în lucru stagnau de ani!”, spune Adrian Ionescu, preşedintele executiv al Asociaţiei „Eurosenior” a Pensionarilor şi Expropriaţilor din România, organizaţie care s-a ocupat, la nivelul Argeşului, de reprezentarea foştilor proprietari în relaţia cu ANRP.
Potrivit reprezentanţilor Asociaţiei „Eurosenior”, la nivelul judeţului, puţin peste 1.000 de foşti proprietari au reuşit să îşi primească despăgubirile. Cea mai mare sumă acordată de ANRP pentru un singur dosar – cu mai mulţi moştenitori, este adevărat – a fost de aproximativ 100 de miliarde de lei vechi, reprezentând contravaloarea terenului şi construcţiilor aferente.
Controalele derulate la ANRP au dezvăluit că 80% dintre dosarele soluţionate nu cuprindeau certificatele de moştenitor, adică tocmai actele care dovedesc că persoanele respective aveau dreptul să primească despăgubiri, iar aproape 700 de dosare au fost supraevaluate, dar există informaţii că ar fi vorba despre mii de dosare supraevaluate.
În cei şapte ani de funcţionare, ANRP a acordat despăgubiri de circa 12 miliarde de lei noi (aproximativ 3 miliarde de euro), dintre care 11,4 miliarde, în acţiuni la Fondul „Proprietatea” şi restul în numerar.