Pesta porcină africană a ajuns la 16 km de cel mai mare complex de porci din Argeş, DanBred din Slobozia

6,195 views

Conform ANSVSA, Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală Bucureşti a confirmat apariţia virusului pestei porcine africane la patru porci dintr-o gospodărie din satul Negraşi, comuna Negraşi.

Gospodăria respectivă a fost plasată sub supraveghere oficială, au fost aplicate măsuri de restricție pentru circulația persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor și a mijloacelor de transport, precum și dezinfecția exploatației.
În conformitate cu planul de măsuri aprobat, s-au stabilit o zonă de protecție pe o rază de 3 km și o zonă de supraveghere, pe o rază de 10 km în jurul focarului.

Şi mai periculos este faptul că apariţia primului focar de pestă porcină din Argeş a fost localizat la doar 16 km de cel mai mare complex de porci din judeţ, dar şi din ţară, DanBred de la Slobozia, cu o capacitate de peste 44.000 de animale.

În pericol se află o altă mare fermă de creştere a porcilor din Argeş, Macrosuin (fosta Avicola Costeşti), unde se cresc peste 12.000 de capete.

Apariţia pestei porcine africane la Negraşi, unde au fost descoperitţi patru porci morţi, pune în pericol un efectiv total de peste 168.000 de animale în tot județul, după ultimele statistici ale Direcţiei Agricole, comunicate Prefecturii Argeş.

O parte sunt în gospodăriile populaţiei, care vor fi direct afectate, dar cea mai mare parte dintre animale se găsesc în ferme cu capacitate foarte mare.

Comments

comments