Persoanele care jignesc, ameninţă sau intimidează avocaţii vor risca să ajungă la închisoare

Potrivit unui proiect de act normativ adoptat de curând de Senat, persoanele care, în cadrul procedurilor judiciare, vor jigni avocaţii sau vor încerca să-i intimideze prin declaraţii false vor risca să primească o pedeapsă cu închisoarea sau o amendă. Astfel, folosirea de cuvinte sau gesturi jignitoare faţă de avocaţi, în cadrul unei proceduri judiciare, va fi pedepsită cu închisoare de la o lună la şase luni sau cu amendă.

Persoanele care vor face declaraţii false cu scopul de a intimida sau de a se răzbuna pe avocaţi vor risca să stea la închisoare între trei luni şi un an sau să fie amendaţi.

În ceea ce priveşte ameninţarea avocatului în timpul sau în legătură cu exercitarea profesiei de către acesta, pedeapsa va fi închisoarea de la trei luni la doi ani. În aceleaşi condiţii, lovirea sau alte acte de violenţă săvârşite împotriva avocaţilor vor fi pedepsite cu închisoare de la şase luni la trei ani.

Persoanele care vor săvârşi aceste infracţiuni vor putea fi traşi la răspundere în baza plângerii avocatului, însă în cazul actelor de violenţă acţiunea penală va putea fi începută şi din oficiu. Răspunderea penală va fi înlăturată dacă plângerea prealabilă va fi retrasă sau dacă părţile se vor împăca.

Dacă ameninţările sau actele de violenţă vor viza soţul sau rudele apropiate ale avocaţilor, limitele speciale de pedeapsă vor fi majorate cu jumătate.

Proiectul de lege urmează să fie adoptat de Camera Deputaţilor pentru a intra în vigoare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here