Persoanele care falsifică actele maşinilor riscă pedeapsa cu închisoarea

Senatul a avizat favorabil pedeapsa cu închisoarea pentru cei care falsifică actele maşinilor.

Comisia pentru drepturile omului din Senat a avizat favorabil, luni, 7 martie, propunerea legislativă de completare a Codului Penal care introduce pedeapsa cu închisoarea, de la 2 la 5 ani, pentru vânzătorii de autovehicule care falsifică datele sau caracteristicile tehnice ale maşinilor. Astfel, pentru înşelăciunea săvârşită în legătură cu date sau caracteristici ale vehiculelor, persoanele vinovate pot primi de la 2 la 5 ani de închisoare.

Prin date sau caracteristici ale vehiculelor se înţelege, în propunerea legislativă, elemente de indentificare, provenienţa, modificările şi intervenţiile, inclusiv asupra odometrului, istoricul reviziilor, reparaţiilor şi accidentelor rutiere în care a fost implicat vehiculul.

Iniţiatorii proiectului arată că infracţiunea este introdusă în categoria celor privind siguranţa pe drumurile publice şi nu a celor care ţin de patrimoniu, în condiţiile în care starea proastă a unor vehicule poate reprezenta un pericol grav.

”Siguranţa circulaţiei reprezintă unul din domeniile în care România se situează pe ultimele locuri în Europa. Cauzele sunt multiple: starea drumurilor, insuficienta pregătire a conducătorilor auto, starea tehnică a autovehiculelor”, se precizează în expunerea de motive la propunerea legislativă. Guvernul a avizat negativ propunerea legislativă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here