Săptămâna trecută, parlamentarii pasionaţi de vânătoare au decis să mai dezbată şi altceva decât problema corupţiei, deturnărilor de fonduri, lipsei de activitate a Parlamentului sau noua propunere de Cod Fiscal a Guvernului. Astfel că, s-au hotărât: au „parlamentat” pe tema legii vânătorii! Dacă să permită, sau nu, vânarea cu arcul şi să legalizeze, sau nu, folosirea păsărilor de pradă! Printre cei ce s-au înscris la cuvânt pentru a-şi spune părerea s-a numărat chiar şi tăcutul Bogdan Niculescu-Duvăz, deputat de Topoloveni, vajnic reprezentant al vânătorilor din zonă.  În acest context, în care mulţi dintre colegii domniei sale au reuşit să scoată perle după perle, domnul Bogdan Niculescu-Duvăz, deputat PSD, a afirmat că „vânătoarea este o parte a culturii unui popor”: „Este oarecum nepotrivit să luăm şi să aplicăm o sumă de directive europene emise de ţări care nu mai au vânat (…) şi care impun anumite reguli care nu sunt proprii”, s-a exprimat Duvăz despre importanţa pe care ar trebui să o acordăm legislaţiei europene şi modului cum este transpusă în cea românească.
În esenţă, parlamentarii se refereau la decizii date în cazuri în care proprietarii de terenuri ce nu doreau să participe la vânătoare au reclamat să nu au de ce să suporte prezenţa pe terenurile lor a unei mulţimi de vânători şi câini, fapt ce constituie o ingerinţă în dreptul de proprietate asupra terenului, care presupune şi dreptul de a-l folosi în mod liber. Ceea ce deputaţii noştri tocmai au votat, în contradicţie cu poziţiile constante ale instanţei europene cu privire la problema respectului opţiunii de conştiinţă a proprietarilor funciari care se opun activităţii de vânătoare!!!
Într-un final, după aprige dispute pro şi contra proiectului de lege, deputaţii au votat modificarea legii vânătorii cu o majoritate covârşitoare. Conform proiectului adoptat, vânătorii vor putea folosi, pe lângă armele de foc, şi arcuri de vânătoare, dar şi şoimi dresaţi pentru astfel de activităţi. Proiectul mai prevede şi micşorarea pedepselor în cazul unor infracţiuni, printre care scoaterea din ţară a trofeelor cu valoare de patrimoniu, dar şi în cazul în care vânătoarea se face fără poliţă de asigurare pentru accidente. Noua reglementare a vânătorii dă peste cap dreptul de proprietate şi impune proprietarilor de păduri şi păşuni noi obligaţii: să permită amplasarea gratuită a instalaţiilor vânătoreşti temporare sau chiar să nu deranjeze exemplarele de faună, nici măcar în scopul fotografierii sau filmării!

Comments

comments

DISTRIBUIȚI