Pentru că au reuşit să atragă cea mai mare sumă de bani din fonduri europene, Grupurile de Acțiune Locală primesc sume duble în noul exerciţiu financiar

Grupurile de Acțiune Locală au reuşit o performanţă extrem de bună în absorbția fondurilor europene din vechiul Program naţional de Dezvoltare Rurală 2007-2013, de aceea, în actualul exerciţiu, 2014-2020, le-au fost alocate sume aproape duble.

 

Anunțul a fost făcut de către ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, Daniel Constantin, în cadrul viziei sale în județul Satu Mare. „Ultima oprire din cadrul Caravanei PNDR în județul Satu-Mare a fost la Botiz, unde am găsit GAL-ul Zona Sătmarului. Un grup foarte activ, care a reușit să contracteze bani europeni în valoare două milioane de euro. Sunt mulțumit că autoritățile din zonă au înțeles că acest tip de asociere este o soluţie pentru dezvoltarea satului românesc. Și acesta este mesajul meu pentru toate comunitățile rurale: aveţi nevoie de drumuri, aveţi nevoie de cadastru, aveţi nevoie de infrastructură pentru ferme. Iar noi vă acordăm resurse financiare mai multe şi ştiţi foarte bine că în perioada 2014 – 2020 am mărit fondurile pentru GAL-uri de la 400 de milioane de euro la aproape 700 de milioane de euro, la nivel naţional”, declarat Daniel Constantin pe pagina sa de Facebook.

Şi alţi demnitari susţin această formă de organizare şi acţiune. Deputatul Liviu Harbuz este de părere că GAL-urile trebuie să devină ”motorul noului PNDR”. „Programul LEADER propune și susține dezvoltarea echilibrată a teritoriilor rurale, iar acest deziderat se poate atinge prin guvernare locală și strategii pe termen lung. (…) Implementarea cu succes a PNDR 2014–2020 nu va depinde numai de existența sprijinului financiar – și în acest sens am solicitat 1 miliard de euro sprijin de la Ministerul Agriculturii, apreciind disponibilitatea domnului ministru Daniel Constantin, ci va depinde, de asemenea, și de existența de idei, de soluții și  proiecte care să lanseze și să promoveze dezvoltarea afacerilor rurale și a comunităților rurale”, anunța Harbuz în prima parte a anului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here