Pensia de invaliditate nu se mai acordă persoanelor cu SIDA, schizofrenie sau cancer, conform noilor prevederi din proiectul Legii pensiilor prezentat săptămâna trecută. Pensia de invaliditate se acordă, la acest moment, persoanelor cu SIDA, dar și celor care suferă de cancer și schizofrenie. Acest articol a fost însă eliminat din proiectul Legii pensiilor.

De asemenea, în proiectul Legii pensiilor nu mai este nici prevederea că elevii, studenții și ucenicii care și-au pierdut capacitatea de muncă în timpul practicii primesc pensie de invaliditate.

Mai mult, pentru a primi pensie de invaliditate, trebuie să fie îndeplinite cumulativ trei condiții:
– nu au împlinit vârsta de pensionare,
– au contribuit cel puțin 15 ani la sistemul de pensii
– și-au pierdut cel puțin jumătate din capacitatea de muncă.

Condiția de a contribui cel puțin 15 ani în sistemul de pensii nu exista până acum. Acest lucru înseamnă că, dacă suferi un accident de muncă la 10 ani după angajare și ai rămas în incapacitate de muncă, statul nu îți va mai acorda pensie de invaliditate. O astfel de condiție exista până acum, dar doar în cazul celor care nu mai pot lucra din cauza unor accidente care nu au legătură cu munca.

Proiectul mai arată că statul va acorda în continuare asistență celor care au fost răniți în Revoluția din 1989 și nu mai pot lucra.

Reamintim că proiectul Legii pensiilor este în dezbatere publică, astfel că acesta poate fi modificat. De asemenea, în Parlament, ar putea fi aduse amendamente.

Comments

comments