UNIFORME PENTRU BLOCURI… După ce fiecare asociaţie de locatari şi-a ales propria culoare a faţadei blocurilor după anveloparea termică, mai nou primarul Piteştiului vrea să impună o culoare standard pentru fiecare cartier în parte. Primăria Piteşti are în atenţie un proiect pentru a uniformiza culoarea faţadelor blocurilor anvelopate termic, care, cu acest prilej, îşi schimbă şi înfăţişarea exterioară. O iniţiativă lăudabilă, dacă ne uităm că anumite blocuri, vopsite după cum l-a tăiat capul pe fiecare, par mai degrabă nişte sorcove, pline de culori ţipătoare, care oripilează ochiul şi în loc să unifice şi să calmeze cadrul urban, nu fac decât să amplifice haosul şi vulgaritatea unui oraş ca Piteştiul şi aşa plin de kitsch-uri.
Numai că primarul Pendiuc vrea să impună o culoare standard pentru fiecare cartier în cazul blocurilor care îşi schimbă înfăţişarea după reabilitarea termică. Chestiunea s-ar putea termina, însă, cu o imagine la indigo. Un lucru destul de inestetic dacă ţinem cont că, oriunde te-ai uita în jur, ai vedea numai verde, maron sau galben în faţa ochilor. Practic, nu ar fi nicio diferenţă între griul ceauşist, când toate blocurile arătau la fel, şi verdele sau albastru… „de Pendiuc”.
Potrivit proiectului de hotărâre a Consiliului Local, care ar trebui să fie votat în şedinţa din această săptămână, placarea pe exterior cu polistiren a vechilor imobile gri şi dărăpănate nu se va mai putea face decât cu aprobare de la Primăria Piteşti şi acceptul de principiu al arhitectului-şef, care ar trebui să îşi dea şi avizul pentru culoarea finală a pereţilor exteriori.
Potrivit lui Tudor Pendiuc, arhitectul-şef şi specialiştii de la Urbanism ai Primăriei vor trebui să stabilească câte o gamă de culori pentru fiecare cartier în parte. „Deocamdată, singur în acest subiect este doar faptul că nu vor fi acceptate sub nicio formă culorile electrice, de genul celor aprinse sau neon. Regula ar putea fi nu mai mult de trei culori pe faţadă, una dominantă şi alte două complementare, care să se lege între ele. Deşi, până la urmă, totul e  chestiune de gusturi!”, spune  Ştefan Zdrafcu, arhitectul-şef al Primăriei.

Cel care şi-au vopsit faţadele vor fi afectaţi de decizia lui Pendiuc

Dacă respectivul proiect va fi aprobat în Consiliul Local Piteşti, hotărârea va fi impusă, retroactiv, şi celor care şi-au făcut deja anvelopări termice şi au vopsit faţadele blocurilor. Chiar dacă nu suntem specialişti în arhitectură şi nu suntem de acord cu ce s-a făcut până acum în vopsitul blocurilor, considerăm că nu trebuie impusă o reglementare foarte strictă în ce priveşte coloritul faţadelor, adică o culoare unică peste tot. Un cartier are şi el nevoie de pete de culoare şi găsim exemple în toate marile oraşe ale lumii, care trăiesc prin aceste puncte de culoare, alese, ce-i drept, cu gust şi rafinament.

Comments

comments

DISTRIBUIȚI