După mai multe ore de audieri la DNA Bucureşti, primarul Piteştiului, Tudor Pendiuc, a fost reţinut de procurorii anticorupţie pentru 24 de ore, acesta urmând a fi dus în faţa judecătorilor pentru un mandat de arestare de 30 de zile.

Primarul Piteştiului este acuzat că ar fi primit mită un milion de euro, de la reprezentanții a două firme, iar jumătate din mită ar fi fost oferită sub forma unor imobile, precum şi un apartament care este pe numele fiicei sale, Emanuela Elena Pendiuc.

Potrivit surselor oficiale, la data de 22 februarie 2007, Tudor Pendiuc, în calitate de primar al municipiului Piteşti, a întocmit „Expunerea de motive” pentru iniţierea unui proiect de hotărâre privind avizarea asocierii în participaţiune a S.C. PUBLITRANS 2000 S.A. în vederea modernizării serviciului public de transport local de călători în municipiul Piteşti.

Asocierea în participaţiune se putea realiza numai cu firma care era proprietara autobuzelor.

– comisia de evaluare a constatat că oferta asocierii dintre S.C. CNCD S.A. şi S.C. GIREXIM UNIVERSAL S.A. a fost singura care îndeplinea condiţiile de calificare şi criteriile de desemnare în vederea încheierii contractului, deşi nu era proprietara autobuzelor.

În scopul participării la procedura de atribuire a contractului de asociere în participaţiune cu S.C. PUBLITRANS 2000 S.A., între S.C. GIREXIM UNIVERSAL S.A., societate administrată de VĂSÎI GHEORGHE, şi S.C. CNCD S.A, unde VIȘOIU VALENTIN a avut calitatea de asociat, în data de 28 august 2007 a fost încheiat un acord de asociere în scopul participării la procedura de atribuire a contractului de asociere în participațiune cu S.C. PUBLITRANS 2000 S.A.

Obiectul acordului de asociere a fost modernizarea transportului public local de călători în mun. Piteşti, prin realizarea în comun a achiziţiei de autobuze şi efectuarea transportului public local de călători.

Conform acestui acord, contribuţia financiară a fiecărei părţi la realizarea contractului de asociere în participaţiune cu S.C. PUBLITRANS 2000 S.A. este de 50%, iar liderul asocierii este S.C. CNCD S.A.

Dar pentru că S.C. CNCD S.A. nu avea autobuze, la data de 24.05.2007, S.C. CNCD S.A. a încheiat un contract de vânzare-cumpărare cu S.C. BMC TRUCK & BUS S.A. Potrivit obiectului contractului, S.C. BMC TRUCK & BUS S.A. se obliga să vândă către S.C. CNCD S.A. un număr de 80 de bucăţi de autobuze urbane marca BMC tip 250 SLF.

Prin urmare, prin încheierea acestui contract, S.C. CNCD S.A. nu era proprietara autobuzelor, aşa cum era cerinţa prevăzută la pct.1 din caietul de sarcini. La data de 22.02.2002, sub nr.1029, a fost înregistrat contractul de asociere în participaţiune încheiat între S.C. PUBLITRANS 2000 S.A. şi asocierea S.C. CNCD S.A. – S.C. GIREXIM UNIVERSAL S.A., unde numitul VĂSÎI GHEORGHE deține calitatea de administrator și asociat.

Conform contractului anterior amintit, S.C. PUBLITRANS 2000 S.A. a pus la dispoziţia asocierii mijloace fixe, terenuri, personal calificat etc., iar asociatul a contribuit cu un aport social constând în 80 de autobuze transport persoane. Prin urmare, Văsîi Gheorghe, în calitatea sa de administrator a pus la dispoziția comisiei de evaluare a ofertelor date nereale cu privire la proprietatea celor 80 de autobuze.

Cu toate acestea din fondul Consiliului local a fost virată suma cu titlu de subvenţie, virându-se până la data 31.12.2012 suma de 56.930.743 lei. S-a mai constatat faptul că procentul privind repartizarea beneficiilor şi a pierderilor sunt calculate eronat. Comisia de negociere a condiţiilor de asociere înscrise în contractul cadru a hotărât repartizarea beneficiilor sau a pierderilor realizate din activitatea comună realizată de coasociaţi în funcţie de aportul fiecăruia în asociaţiune, respectiv 24,92% pentru S.C. PUBLITRANS 2000 S.A. şi 75,8% pentru asociaţia S.C. CNCD S.A. – S.C. GIREXIM UNIVERSAL S.A.

Mită în imobile

Potrivit DNA, reprezentanţii S.C. GIREXIM UNIVERSAL S.A. şi S.C. CNCD S.A. au oferit, cu titlu de mită, suma de 1.000.000 de euro, din care jumătate sub forma unor imobile situate în mun. Bucureşti, complexul rezidenţial „QUADRA PLACE”, situat pe strada Fabricii nr. 47. În acest sens rezulta că, în incinta acestui complex rezidenţial, deţine un apartament fiica lui Tudor Pendiuc, respectiv Emanuale Elena.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secţia de combatere a infracțiunilor conexe infracţiunilor de corupție efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni de săvârșire, în perioada 2007 – 2014, a unor infracțiuni de corupţie și asimilate celor de corupție.

Comments

comments

DISTRIBUIȚI