Pedofilii, proxeneții și violatorii vor fi înscriși într-un registru național. Proiectul de lege privind Registrul naţional automatizat cu privire la persoanele care au comis infracţiuni sexuale, de exploatare a unor persoane sau asupra minorilor, care a fost adoptat de Parlament, a fost promulgat de președintele țării. Pentru a se putea aplica, acest proiect de act normativ mai are nevoie doar de publicare în Monitorul Oficial.

Legea prevede înființarea unui registru național al faptelor de natură sexuală și înscrierea în acest registru a datelor tuturor celor care au comis infracțiuni sexuale.

Toate faptele penale de natură sexuală, indiferent de gravitatea lor, se vor înscrie într-un registru dedicat, organizat de Ministerul Afacerilor Interne (MAI) şi administrat de unităţile poliţiei. Este vorba despre fapte precum trafic de persoane, trafic de minori, exploatarea cerșetoriei, prostituție infantilă, agresiune sexuală, viol, hărțuire sexuală, pornografie infantilă, incest și altele.

Registrul va conține datele personale ale autorilor faptelor menționate mai sus: codul numeric personal, numele, prenumele, prenumele părinților, data și locul nașterii, numele purtate anterior, domiciliul, seria și numărul actului de identitate, sexul, cetățenia și altele.

Registrul nu va fi unul public, adică persoanele fizice nu vor avea acces la datele înregistrate în acesta, ci doar angajații MAI și va reprezenta o bază de date separată de cazierul judiciar.

Potrivit proiectului, persoanele înscrise în registru vor avea obligația de a se prezenta la cel mult trei luni la poliție, pentru a le comunica polițiștilor informații legate de activitatea pe care o desfășoară, mijloacele de existență sau copiii, bătrânii ori persoanele cu dizabilități cu care locuiesc sau cu care intră în contact în mod repetat și adresa unde locuiesc. De asemenea, persoanele înscrise în registru vor avea obligația de a anunța poliția înainte de efectuarea unor deplasări în afara localității de domiciliu mai lungi de 15 zile și vor fi vizitați trimestrial de agenți de poliție.

Totodată, angajatorii din domeniul sănătății, educației, protecției sau asistenței sociale vor fi obligați să solicite persoanelor numite într-un post sau care fac voluntariat un certificat de integritate, emis după efectuarea verificării datelor personale înregistrate în registru.

Comments

comments