Miercuri, 23 septembrie, intreaga lume sarbatoreste „Ziua Mondiala a Curateniei”. Aceasta zi se doreste a fi o constientizare si o reamintire a faptului ca protejarea mediului inconjurator trebuie sa reprezinte un stil de viata, nu doar un eveniment in sine.

In 1993 a fost stabilita de Organizatia Natiunilor Unite, in parteneriat cu organizatia Clean Up the World, Ziua Mondiala a Curateniei. Sarbatoarea are scopul de a inspira si a indemna comunitatile sa curete, sa imbunatateasca si sa protejeze mediul, prin realizarea de actiuni care pot varia de la igienizarea unor zone, plantarea de arbori si arbusti, la proiecte referitoare la conservarea apei si a energiei.

Anual, autorităţile locale şi ONG-urile din România organizează campanii de igienizare a parcurilor, străzilor sau pădurilor din apropierea zonelor rezidenţiale, încercând să dea un exemplu societăţii civile şi să ajute la protejarea mediului în acelaşi timp. Au loc campanii de informare asupra efectelor pe care le au deşeurile asupra apelor şi solului, proiecte de reciclare a plasticului, metalelor sau hârtiei, încercându-se producerea unei schimbări vizibile într-o singură zi.

Cel mai adesea în campaniile de Ziua Mondială a Curăţeniei sunt implicaţi copiii, pentru a fi educaţi şi formaţi în spiritul unui comportament responsabil faţă de mediu.

Ziua Internationala a Curateniei incearca anual sa ne aminteasca fiecaruia dintre noi ca un mediu curat este un mediu sanatos.

Comments

comments