Pe 1 aprilie ornitologii sărbătoresc Ziua Păsărilor. Această zi este, anual, marcată în cadrul programului UNESCO “Omul şi biosfera”  neîntâmplător fiind celebrată în Aprilie.

În 1906, pe 1 aprilie, a intrat în vigoare” Convenţia Internaţională pentru Protecţia Păsărilor” una dintre primele măsuri ecologice din istorie, semnată de 13 țări încă din 1902.

Ziua Păsărilor nu semnifică doar celebrarea semnării Convenţiei, cât şi perioada de migrare a păsărilor din iarnă spre primăvară. Primul eveniment ecologic al lunii aprilie, cu o istorie centenară, are, invariabil, ca scop să educe noua generaţie spre a iubi şi a avea grijă de păsările sălbatice.

Astăzi, în ciuda măsurilor luate în ultimii ani, există temerea că 12% din cele cca. 10 mii de specii de păsări ce populează planeta ar putea să dispară în viitorul apropiat.

În România trăiesc sau cuibăresc în jur de 350 de specii de păsări, iar cea mai mare rezervație este Delta Dunării care adăpostește aproximativ 220 specii.

La noi, Ziua Păsărilor s-a sărbătorit în perioada interbelică, în special în școli. Pe 1 aprilie elevii, sub îndrumarea profesorilor de biologie instalau cuiburi artificiale, construite chiar de copii.

După al Doilea Război Mondial sărbătoarea a fost abandonată și, la intervenția Societății Ornitologice Române, din 1994 sărbătorirea păsărilor a reînviat. Reamintesc

Aşadar astăzi de ziua păsărilor, ar trebui să învăţăm să le ocrotim şi să le iubim în egală măsură.

Sursa: Facebook/Garda de Mediu

Comments

comments